Möt Juan – den hårdrockande sjuksköterskan

Sjuksköterska med gitarr

Han är hårdrockaren som rensade ogräs utanför äldreboendet och fick upp ögonen för vårdyrket.
Nu är Juan Macall samordnande sjuksköterska på Karlstads kommun.
– Som både musiker och sjuksköterska vill jag alltid känna mig stolt över slutresultatet, säger han.

Som 15-åring kom Juan Macall från El Salvador till Sverige, Värmland, Filipstad. Två år senare fick han ett kommunalt feriejobb där en av arbetsuppgifterna var att rensa ogräs utanför ett äldreboende.

– Där fick jag upp ögonen för att jag ville jobba med människor. Några år senare var jag tillbaka på samma äldreboende som vårdbiträde, säger Juan Macall.

"En lång resa"

Det var startskottet som ledde till utbildning till undersköterska och sjuksköterska samt jobb på Filipstads kommun, Region Värmland och Karlstads kommun.

– Det har varit en lång resa. Först med språket och sedan extrajobb, utbildning, praktik etc. Men jag har aldrig någonsin ångrat mitt yrkesval.

”Kommer nära kunderna”

Sedan sommaren 2019 är Juan Macall tillsvidareanställd sjuksköterska på Karlstads kommun. Han har hunnit jobba på Resurscentrum, sjuksköterskestationerna på Kronoparken och Våxnäs samt Zakrisdals vårdboende.

– Det bästa med att jobba i kommunen är att vi har hand om människor inte bara när de är akut sjuka, utan även i vardagen, i deras eget hem etc. Vi kommer närmare dem på ett annat sätt. Det är också roligt med många olika arbetsuppgifter, inte bara en sak som det kan vara på sjukhuset. Jag lär mig något nytt nästan varje dag.

Sjuksköterska och kund.

”Spindeln i nätet”

Nu har han tillbaka på hälso- och sjukvårdsstationen på Våxnäs i en roll som samordnande sjuksköterska sedan sommaren 2022.

– Jag är väl lite av spindeln i nätet kan man säga. Hjälper till så att planeringen för dagen går ihop. Tar emot och fördelar jobb som kommer in under dagen, så det ska bli en jämn fördelning.

Han fortsätter:

– Det är många kontakter på en dag. Sköta kommunikationen med sjukhuset, planera in nya patienter/kunder, samverka med många olika professioner: biståndsbedömare, sjuksköterskor och rehabteam på både sjukhuset och hos oss, chefer och gruppledare på hemtjänsten, hemtagningsteamet och så vidare.

”Få till en bra hemgång”

Juan Macall trivs både med sin roll och sina kollegor.

– Kollegorna är väldigt bra och vi har ett gott samarbete hela gänget där vi stöttar varandra. Det känns alltid bra att gå till jobbet. Det är tillfredsställande när man får till en bra hemgång från sjukhuset där allt klickar med alla inblandade parter. När både kunden/patienten och de anhöriga känner att det blev väldigt bra.

Tre sjuksköterskor i samspråk.

”Hårdrock, framför allt dödsmetall”

En annan stor del av Juan Macalls liv är kärleken till hårdrocken.

– Jag har gillat hårdrock, framför allt dödsmetall, sedan jag var 13 år och har spelat i några olika band. Jag spelar gitarr, bas och sjunger, eller vad man nu ska kalla growling, haha. Som ung drömde jag såklart om att lyckas stort inom musiken, men med åren har det mer gått över till att det bara är roligt att spela.

Han fortsätter:

– Jag släpper allt annat för en stund och är bara i nuet. Det blir nästan lite mindfulness. När jag tar fram gitarren, startar upp datorn och går in musikprogrammet är det bara det som gäller. Jag hämtar energi helt enkelt. Och när jag growlar får jag skrika ut lite frustration också, haha.

”Hjälpa andra att lyckas”

Juan Macall och en vän har precis startat upp en egen musikstudio.

– Vi tänkte att vi kanske inte kommer lyckas som musiker, men vi kanske kan hjälpa andra att lyckas. Vi har därför startat en egen studio, Todash studio, där vi kan spela in, mixa och mastra. Vi har börjat marknadsföra den lite, bland annat genom ett eget musikprojekt som heter Into Nowhere.

”En likhet är slutresultatet”

Tro det eller ej, men Juan Macall kan faktiskt hitta en likhet mellan jobbet som sjuksköterska och att spela hårdrock.

– Det är två vitt skilda saker, men en likhet är slutresultatet. När jag har en kund /patient vill jag att slutresultatet ska bli bra, jag vill känna mig stolt och att jag har gjort ett bra jobb. Det är samma sak med musiken, när jag är färdig med en låt vill jag känna mig nöjd och att jag fick fram det jag ville.

Fakta

Namn: Juan Macall

Jobbar som: Sjuksköterska

Arbetsplats: Hälso- och sjukvård, Våxnäs

Familj: Fru och två barn

Bor: Gruvlyckan, Karlstad.

Fritidsintressen: ”Träna på gym, musik och brädspel”

Dold talang: ”Jag var duktig på fotboll som ung, det är inte många som tror på det, haha”.

Sidan uppdaterad: 2024-06-13

15 Juli 2024