Folk och Jazz i Almen

Medverkande: Vågorna - gitarrkvartett, Lili Holényi samt Lisen Rylander Löve och Alfred Lorinius.

Blond kvinna i vit skjorta

Vågorna


Vågorna är en serie kompositioner för fyra elgitarrer där jazz och improvisation möter minimalism och modernism. Musiken, skriven av värmländske gitarristen Tobias Andersson, är en djupdykning i elgitarrens klangliga möjligheter och en sorts hommage till instrumentet. Tillsammans med gitarristerna Johan Ekeberg (som även han är från Värmland), Joel Haag och Joel Fabiansson bildar ensemblen en pulserande väv av vibrerande strängar, ett organiskt superinstrument som börjar leva sitt eget liv genom improvisationer och lyhört samspel.

Lili Holenyi


Lili Holényi är sångerska och låtskrivare från Göteborg med rötter från Ungern. Hennes sångröst har beskrivits som kristallklar och expressiv, hennes musik som en helt egen, betagande form av pop. Hon är bandledare för trion Honeywolf som har släppt två skivor – Dreamer och U Act Like Ur Ok.
Lili har under våren gjort två bejublade framträdanden i Karlstad. Det ena tillsammans med Lisa Ekdahl på Scala och det andra på Bakgården Jazz.
Denna kväll i Almen framträder hon solo med gitarr och sång.

Sagt om musiken:
”Plötsligt var det som att man inte kunde gå in på en svensk jazzklubb utan att där stod ett par-tre människor och pratade om hur bra Dreamer var. ”Så, så vacker …”, sa de. ”En så, så spännande blandning av jazz, konstpop och impro.” – Orkesterjournalen

”The most impressive section of songs of «Dreamer» are Holényi’s adaptations of poetic texts, all stress her versatile, highly personal language.” – Eyal Hareuveni, Salt Peanuts

”Det är musik som får tid att andas, som kan sluta sig i försiktigt antydda figurer för att plötsligt brisera.” – Magnus Eriksson, Lira Musikmagasin

Lisen Rylander Löve & Alfred Lorinius


Tenorsaxofonisten Lisen Rylander Löve och kontrabasisten Alfred Lorinius har under många år korsat varandras vägar på den Göteborgska jazz- och improvisationsscenen. Plötsligt uppstod idén att göra musik på duo, vilket har resulterat i debutalbumet "Händelser i en park" (toppkonst), som faktiskt spelades in här i Karlstad. Albumet släpptes på vinyl och digitalt i slutet av maj i år och har omskrivits med ett mittuppslag i NWT, samt en rad recensioner och radiospelningar i flera världsdelar.
Musiken är en blandning av kompositioner och improvisation. De utforskar nyfiket möjligheterna till kontraster i dynamik, spänning och lättnad, olika tonala och ljudmässiga strukturer, intensitet kontra luftighet med mera. På debutalbumet får vi uppleva deras tolkningar av olika händelser i en park, där avsikten är att skapa en berättelse för lyssnaren, där Göteborgskonstnären Jim Berggrens konst och duons musik vävs ihop till en helhet. Att höra denna musik live är som att åka berg -och dalbana samtidigt som man gör en resa inåt i sig själv. En spännande avslutning på en varierande kväll i kvarteret Almen.

Sagt om händelser i en park:

They play with deep listening while surrendering to the music and allow the acoustic-only setting to lead them through the beautiful sonic park and its many suggestive stories... (...) We all can benefit from such a park in our lives.
Eyal Hareuveni, Salt Peanuts

Intimitet och samförstånd präglar det snygga samspelet dem emellan, där Löves lika suggestivt laddade som gracila spel på tenorsax löper elegant längs de melodilinjer som sträcks ut runt och över Lorinius receptiva basspel.
Peter Bornemar, LIRA Musikmagasin

De glödande färgerna återspeglas i Rylander Löves återhållsamma men känslomässigt starka saxofonspel som backas upp med dova bastoner från Lorinius.
Tobias Magnusson, HYMN

Taggar för sidan

Bio, musik och teater
Kultur
Kulturaktiviteter

Sidan uppdaterad: 2024-06-20

30 Juni 2024