Karta över området Höja Björby

Edsgatan - utbyggnad av VA i Höja Björby

Vi bygger ut kommunalt vatten och avlopp i Höja Björby. Det gör vi för att garantera en trygg och hållbar VA-försörjning nu och i framtiden.

Här bygger vi de anläggningar som behövs för att fastigheterna ska få kommunalt dricksvatten och rening av avloppsvatten. De flesta fastigheter behöver så kallat LTA som är kort för lätt trycksatt avlopp. Det används när det inte går att lägga ledningar med självfall och innebär att man har en egen pump på fastigheten.

Vad?

Kommunalt vatten och avlopp anläggs i området.

När?

Start: Sommaren 2024
Klart: Hösten 2025

Tidplan

Alla etapper utom en är genomförda vilket betyder att byggnationen hittills gått snabbare än tidplanen. Den sista etappen som påbörjas april 2025 innefattar arbeten i åkermark.

Vad händer just nu?

Edsgatevägen avstängd 22 april-5 maj

Under vecka 17 utförs VA-arbeten i Edsgatevägen. För att genomföra arbetet så säkert som möjligt stängs vägen av för trafik i båda riktningar i höjd med Edsgatevägen 109. Omledning sker via Stormyrsvägen/63:an enligt bilden här nedanför. Följ vägvisningen på platsen.

Tidpunkt: Arbetet pågår kl. 06:00–16:00, tisdag 22/4 till och med fredag 2/5.
Plats: Edsgatevägen 109, mellan Kvällsvägen och Höja Gård.

Klicka för att förstora

Störningar

​​Eftersom byggnationen i huvudsak görs i åkermark räknar vi med begränsade störningar.

​Trafik

Asfaltering av Klarälvsbanan 7–14 april

VA-arbetena i Klarälvsbanan är klara och det är dags att asfaltera. För att göra det så säkert som möjligt stängs Klarälvsbanan i området av. Gående och cyklister hänvisas istället till Edsgatevägen.

Tidpunkt: Arbetet pågår mellan kl. 06:00–16:00, måndag 7/4 till måndag 14/4.
Plats: Klarälvsbanan, mellan Kvällsvägen och Edsgatevägen.

Vid omledningarna samsas gång-, cykel- och biltrafik på Edsgatevägen. På dessa sträckor görs följande trafikanpassningar:

  • Informations- och hänvisningsskyltning om den tillfälliga trafiksituationen
  • Däckbarriärer vid in- och utpassage
  • Tillfällig rekommenderad hastighet 30 km/h
  • Snöröjning anpassas till gång- och cykelvägstandard

När arbetet är genomfört öppnas den aktuella delen av Klarälvsbanan som vanligt igen.

​Vibrationer

​Byggnationen kan leda till vibrationer. Därför görs vibrationsmätning under hela byggtiden på hus närmast schakterna.

​Buller och damm

​I samband med arbeten kan det bli buller och viss damning under torra perioder. Arbetet pågår normalt vardagar mellan kl. 6.45-17.00.​


Måste jag ansluta till kommunalt VA?

Om man har en bebyggd fastighet inom kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp måste man betala anläggningsavgift för de vattentjänster som byggs ut. Avloppet måste man ansluta till men det är frivilligt att ansluta vatten.

Vad kostar det?

När du ansluter fastigheten till kommunalt VA betalar du anläggningsavgift som är en engångskostnad som baseras på vilka VA-tjänster som byggs ut i ditt område (vatten, spillvatten och dagvatten) samt tomtyta. Kostnaden beräknas på den aktuella taxan som gäller det året som det kommunala ledningsnätet färdigställs. Ny VA-taxa beslutas av kommunfullmäktige varje år, därför går det inte att säga i förväg vad kostnaden kommer bli. Brukningsavgiften varierar beroende på din förbrukning.

När kan jag ansluta mig?

Du kan ansluta dig först när det kommunala ledningsnätet är färdigbyggt, slutbesiktigat och din förbindelsepunkt anvisats. Miljöförvaltningen gör en översyn av området efter ca 2 år och då ska fastigheten vara ansluten.

Hur gör jag med det gamla avloppet?

När man ansluter till det kommunala spillvattennätet behöver den gamla anläggningen tas bort eller ur drift. Vissa gräver bort brunnen medan andra väljer att fylla den med grus eller sand. Anmälan om att man tagit sin enskilda avloppsanläggning ur bruk lämnas till miljöförvaltningen och man tas då ur slamtömningsregistret.

Kan jag ha kvar min vattenbrunn?

Du kan ha den kvar för att använda till exempelvis trädgårdsbevattning. Men när du anslutit det kommunala vattnet får du inte längre ha den gamla anläggningen påkopplad på husets system. Dels för att vatten och avlopp debiteras genom mätning men också på grund av risk för att brunnen förorenar det allmänna ledningsnätet.

Vad är LTA?

LTA står för lätt trycksatt avlopp. Med hjälp av en pump trycks avloppsvatten från fastigheten till det kommunala avloppsnätet. En LTA-pump behövs när vi bygger ett så kallat tryckavlopp eller om det inte går att uppnå självfall från fastigheten till det allmänna ledningsnätet.

Vem ansvarar för LTA-anläggningen?

Karlstads kommun tillhandahåller och bekostar LTA-anläggningen samt lagar eller byter pumpen vid problem. Fastighetsägaren ansvarar för installation och elförsörjning.

Jag vill inte ha LTA, måste jag?

Om ledningsnätet i ditt område är så kallat tryckavlopp måste du det.

Jag ska inte ha LTA, får jag lägre avgift då?

Nej, LTA innebär ingen extra avgift.

Vad är ledningsrätt?

Ibland behöver Karlstads kommun dra ledningar genom en fastighet som vi inte äger, då krävs en ledningsrätt. Det betyder att fastighetsägaren ger kommunen rätt att dra och underhålla ledningar genom fastigheten. Du som fastighetsägare har då rätt till ekonomisk kompensation.

Får jag ersättning för ledningsrätt?

Ja, fastighetsägaren får ersättning för ledningsrätt. Ersättningen är ett engångsbelopp som beräknas av Lantmäteriet.

Kan ni hjälpa till att gräva på min tomt när ni ändå är på plats med grävmaskin?

Karlstads kommun har inte möjlighet att utföra arbeten på privata fastigheter.

Jag har en ny vattenbrunn, kan jag få ersättning för den?

Du kan få ersättning för vattenborrningen eller grävning av brunn om vattnet uppnår samma kvalitet som det kommunala och brunnen inte är äldre än 20 år. Om brunnen är 10 år får du 50% av borrningskostnaden ersatt. Kvitto krävs. Tidpunkten beräknas från det att kommunen anvisat förbindelsepunkten.

Jag har en ny avloppsbrunn, kan man få ersättning för den?

Du kan få ersättning om avloppet inte är äldre än 10 år och har tillstånd enligt miljöbalken. Kvitto krävs. Tidpunkten beräknas från det att kommunen anvisat förbindelsepunkten.

Vad händer om mitt hus skadas på grund av kommunens byggnation?

Det genomförs alltid för- och efterbesiktning av fastigheter i närheten av byggområdet. Dessutom görs en riskanalys som anger vilka vibrationer som är tillåtna för att hus inte ska skadas. Vibrationsmätare monteras på hus närmast byggnationen för att övervaka och anpassa så att vibrationsgränser inte överskrids. Om det vid efterbesiktning visar sig att våra arbeten orsakat skador som inte fanns vid förbesiktningen hanteras det som ett försäkringsärende hos kommunen.

Min granne ska spränga, vad händer om mitt hus skadas?

Även när fastighetsägare gör arbeten på den egna marken bör besiktning, riskbedömning och vibrationsmätning av närliggande hus genomföras. Om skador uppkommer hanteras de av fastighetsägares försäkring.

Kontakt


Projektledare: Hanna Gärdeklint
Telefon: 054-540 18 36

Byggledare: Lucas Landström
Telefon: 054-540 21 00

Taggar för sidan

Vatten och avlopp

Sidan uppdaterad: 2025-04-17

22 Juni 2025