Illustration över Katrineberg

Katrineberg - en ny stadsdel med cirka 2000 bostäder

En ny stadsdel med cirka 2000 bostäder, centrumverksamheter, förskola, torg liksom en ny stadsdelspark, natur och friluftsområde. Det är kommunens förslag till utveckling av området Katrineberg.

Vad innebär förslaget?

Planförslaget syftar till att möjliggöra en ny stadsdel med sammanhållen och hållbar bostadsbebyggelse med tillhörande parker, förskola, torg och ett sammanhängande gatunät med goda kopplingar till omgivande stadsdelar. Detaljplanen syftar också till att möjliggöra en utveckling av friluftslivet och aktiviteter vid Vänern samt att bevara delar av den natur som har höga värden för biologisk mångfald.

Planområdet är beläget i de västra delarna av Karlstad och sträcker sig mellan Vänern i sydväst och Ullebergsleden i nordost. I norr ansluter området till handelsområdet Bergvik och i sydost angränsar området till Zakrisdals verksamhetsområde.

Förslaget möjliggör för ca 2000 nya bostäder i olika former och i en varierad skala. Bebyggelsen har en grundskala i ca 4-5 våningar men varierar mellan 2 - 6 våningar. Lägre bebyggelse föreslås i ett område ned mot Vänern och mot parken där en stor andel av bebyggelsen utgörs av radhus/kedjehus. Högre bebyggelse föreslås i områdets centrala delar mot huvudgatan i nordsydlig riktning.

I anslutning till bostadskvarteren möjliggörs även nödvändiga tillhörande funktioner så som gator, parkering, parker och torg. Det behov av förskoleplatser som bostäderna genererar tillgodoses till större delen.

Planförslaget möjliggör också en utveckling av friluftslivet och aktiviteter vid Vänern genom att mark och vattenområden planläggs för natur, friluftsliv, småbåtsbryggor, bryggor samt bastu/kallbadhus.

Natur sparas även för att bevara viktiga värden för biologisk mångfald samt säkerställa att det fortsatt finns spridningsvägar för arter genom området.

Ett större parkområde planläggs för att utgöra del av det rörliga friluftslivet, ge plats för sociala mötesplatser, rekreation och för att främja ett rikt växt- och djurliv.

En viktig del i stadsdelens gestaltning är upplevelsen av grönska. Väl tilltagen, planterad, förgårdsmark är en del i att åstadkomma den gröna karaktären, liksom de stora gröna innergårdarna men även träd och planteringar på gator och torg.

I områdets centrala delar möjliggörs en bredare användning av bebyggelsen genom användningen centrumändamål och lokaler i bottenvåningarna som vänder sig ut mot gatan.

Parkering löses i huvudsak i gemensamma mobilitetshus för att undvika parkering på innergårdar och biltrafik i övriga området i så stor utsträckning som möjligt. I mobilitetshusen är parkering möjlig att kombinera med t.ex idrottshall, kontor, centrumändamål och tekniska anläggningar.

Området avses trafikeras av snabbusstråket och busshållplatser i strategiska lägen möjliggörs.

Planförslaget i korthet

  • Cirka 2000 bostäder
  • Bebyggelse i två till sex våningar
  • En ny förskola (8 avdelningar)
  • Tre mobilitetshus med bland annat parkering
  • Lokaler i bottenvåningar för centrumändamål
  • En stadsdelspark för lek, rekreation, dagvattenhantering, groddjursdammar mm
  • Odlingslotter
  • Ett större torg och flera urbana platser
  • Snabbusslinje med hållplatslägen
  • Upprustning av småbåtsbrygga
  • Badplats med bryggor
  • Stigar och spänger längs Vänern
  • Eventuellt kallbadhus/bastu
  • Natur som har en betydelsefull funktion för djur- och växtlivet eller som rekreationsområde för närboende och allmänhet bevaras

Planen överensstämmer med gällande översiktsplan och handläggs med utökat förfarande enligt plan- och bygglagen 2010:900 kapitel 5, då planen kan antas medföra en betydande miljöpåverkan, är av stort allmänt intresse och av stor betydelse.

Tidplan

  • Planförslaget var på samråd från den 29 augusti till den 26 september 2024.

Samrådsmöte hölls måndagen den 16 september i Karlstadsrummet i Bibliotekshuset

Synpunkter på planförslaget?

Synpunkter senast den 26 september 2024.

Synpunkter kan lämnas längst ner på denna sida, via e-post till stadsbyggnadsforvaltningen@karlstad.se eller via brev.

Vid frågor kontakta stadsbyggnadsarkitekt:
Anna Pettersson, anna.pettersson2@karlstad.se
Telefon: 054-540 45 19

Fakta om projektet

Typ av projekt:

Detaljplan för Katrineberg

Vem äger marken:

Karlstads kommun och privata

Kommunens kontaktperson:

Anna Pettersson, stadsbyggnadsförvaltningen
Matilda Rusman, teknik- och fastighetsförvaltningen

Taggar för sidan

Detaljplaner och områdesbestämmelser

Sidan uppdaterad: 2024-10-01

7 Oktober 2024