Illustration över Karlstad med bilder av bland annat människor, stenbron och domkyrkan.

Skutberget - planprogram

Ett förslag till nytt planprogram för Skutberget har tagits fram för att lägga fast hur frilufts- och rekreationsytorna inom området kan användas och gestaltas i framtiden. Programmet behandlar markanvändning och övergripande gestaltning för området, och utgör grund för kommande detaljplanläggning av hela eller delar av området, eventuell naturreservatsbildning för friluftsliv samt annan utveckling inom friluftsområdet.

  1. Översiktsplan
  2. Planprogram
  3. Planuppdrag
  4. Samråd om detaljplan
  5. Granskning av detaljplan
  6. Antagande av detaljplan
  7. Laga kraft
  8. Byggnation pågår
  9. Klart

Bakgrund

I december 2019 antog kommunfullmäktige "Vision- och planprogram för Skutberget". Detta program omfattade inte hela området, då en mindre del planlades för en temapark. Planerna på en temapark har utgått, och uppdraget är nu att revidera det antagna Vision- och planprogrammet med hänsyn till de nya förutsättningarna.

Vision för Skutberget

I Vision- och planprogram för Skutberget formulerades följande vision, som utgör grund även för det nu pågående arbetet:

"Visionen för Skutberget är att locka fler besökare, höja områdets attraktivitet och stimulera människor i alla åldrar till aktiviteter och upplevelser med naturen och kulturen som utgångspunkt. Skutberget ska utvecklas till en nod för friluftsliv, motion och naturanpassade äventyr som tillvaratar det unika Vänerläget och stärker kommunens och regionens attraktionskraft. Skutberget ska utgöra ett lockande besöksmål som attraherar både Karlstadsbor och externa besökare"

Nedbrutet till sex fokusområden innebär det att

  • området ska utvecklas utifrån sina natur-, kultur- och friluftsvärden,
  • området ska vara inbjudande och välkomnande för alla,
  • området ska kompletteras med fler aktiviteter,
  • områdets tre funktioner - frilufts- och rekreationsområdet, campingen och kulturområdena - ska ses som lika viktiga, komplettera varandra och tillsammans bilda en attraktiv helhet,
  • funktioner och delområden ska knytas ihop och vara lätta att nå, och
  • Skutberget ska var en entrénod för äventyrs- och friluftsturism.

Medborgardialog 2017

Inför arbetet med Vision- och planprogram för Skutberget genomfördes en medborgardialog 2017. Medborgardialogen omfattade flera delar, där skolor, föreningar, Karlstadsbor, även barn och unga, tillfrågades om hur de använder Skutberget, vad som fungerar bra och dåligt och vad man vill göra på Skutberget i framtiden. Dialogen visade att de flesta som svarade vill utveckla Skutberget till något mer än det är idag. Inriktningen som valdes efter dialogen var att bevara och utveckla Skutberget som en mötesplats utifrån natur och kultur, med fokus på sol och bad, motion, friluftsliv, camping och äventyr.

Vad har hänt efter 2017?

Sedan medborgardialogen gjordes har t ex en höghöjdsbana (Högt & Lågt) anlagts, liksom en äventyrslekplats och ett utegym. En ny gång- och cykelväg har byggts utmed Bomstadsvägen till Skutbergets västra entréområde. En baseball- och cricketplan har också anlagts, och en startplats för MTB med grillplats och parkering har anordnats i områdets västra del.

Kartbild med området på Skutberget markerat.
Översiktsbild Skutberget

Vad innebär planprogrammet?

Planprogrammets syfte är att ge underlag för Skutbergets fortsatta utveckling som ett attraktivt besöks-, frilufts- och rekreationsområde. Utvecklingen ska grundas på områdets stora natur- och kulturvärden och det unika läget som lättillgängligt mål vid Vänern.

Stora parkeringen nära badstranden flyttas norrut för att skapa ett öppet, bilfritt aktivitetsområde som kopplar ihop Skutbergsparken i öster, med öppna ytor för samlingar, spel mm i centralt läge och campingens aktivitetsområden. En ny Östra entré skapas med busshållplats, information, vägvisning med mera och också infart till campingen. En Västra entré skapas vid Bomstadsvägen, varifrån man når både Fintatorps gård och de västra delarna av strandområdet. Där kan en ny badvik anläggas med tillgänglighetsanpassade spänger genom vassen till ny grillplats och fina badklippor.

Ett promenadstråk som binder ihop Skutbergets östra och västra delar skapas inom de öppna områdena, och gångpassage för allmänheten genom campingen säkerställs.

Mark reserveras för utveckling av verksamhet kopplad till Fintatorps gård, som exempelvis odling eller bete.

Sjöåsen i söder föreslås utvecklas till ett mer rofyllt område genom ändrad sträckning av discgolfbanan.

Tidplan

  • Planförslaget var på samråd 19 september - 31 oktober 2024.

Synpunkter på planförslaget?

Synpunkter på planförslaget senast den 31 oktober 2024.

Synpunkterna kan lämnas via e-post till stadsbyggnadsforvaltningen@karlstad.se
eller via brev till Karlstads kommun, Stadsbyggnadsförvaltningen,
651 84 Karlstad.

Vid frågor kontakta stadsbyggnadsarkitekt:
Kerstin Berg, kerstin.berg@karlstad.se
Telefon: 054-540 45 51.

Fakta om projektet

Typ av projekt:

Planprogram för Skutbergets friluftsliv

Vem äger marken:

Karlstads kommun
Karlstads kommun med tomträttshavare
Privata fastighetsägare

Kommunens kontaktperson:

Kerstin Berg, stadsbyggnadsförvaltningen

Taggar för sidan

Karlstad växer

Sidan uppdaterad: 2024-11-06

14 December 2024