Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Prövning i gymnasieskolan

Du som går i gymnasiet och saknar betyg eller har F i en kurs kan göra en prövning. Du måste ha kursen inskriven i din studieplan för att få göra prövning i den.

Vad är en prövning?

En prövning innebär att du får dina kunskaper bedömda i en kurs. Dina kunskaper prövas mot de betygskriterier som finns i kursplaner eller ämnesplaner. Du hittar kursplaner och ämnesplaner på Skolverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Prövningen gäller alltid för

  • en hel kurs i gymnasieskolan
  • en hel kurs eller delkurs i komvux eller
  • ett helt ämne i grundskolan eller specialskolan.

Skolverket: Mer information om prövning i gymnasieskolan. Länk till annan webbplats.

Ansök om prövning

Du ansöker om prövning via din studie- och yrkesvägledare.

Om du går i årskurs tre och vill göra en prövning i en kurs efter att du tagit studenten måste du ansöka om prövning via vuxenutbildningen.

Prövningsperioder

Period 1: vecka 41–46 2024. Sista ansökningsdag: 30 augusti 2024.

Period 2: vecka 7–12 2025. Sista ansökningsdag: 13 december 2024.

Period 3: vecka 14–19 2025. Sista ansökningsdag: 21 februari 2025.

I alla gymnasiekurser erbjuds prövningstillfälle minst en gång per läsår. Engelska 7 erbjuds endast i period 3.

Att tänka på innan du gör en prövning

  • I de flesta fall ingår både skriftliga och muntliga moment i en prövning. Även laborationer eller andra praktiska moment kan ingå, beroende på vilken kurs du prövas i.
  • Du har rätt att pröva dina kunskaper i två kurser per prövningsomgång.
  • Inläsningen är omfattande eftersom innehållet i prövningen motsvarar alla kunskapskrav i hela kursen.
  • Prövningen bygger inte på en viss kurslitteratur utan dina kunskaper blir bedömda utifrån nationellt fastställda kunskapskrav i Skolverkets kursplaner och ämnesplaner. Länk till annan webbplats.
  • Du får information om prövningen från den som blir din prövningsförrättare.

Vanliga frågor?

Alla elever som går i gymnasieskolan och som har betyget F eller saknar betyg i någon kurs kan göra en prövning för att få ett betyg. Du måste ha kursen inskriven i din studieplan för att få göra prövning i den.

Ja. Om du har fått ett studiebevis utfärdats från gymnasiet så ska du vända dig till vuxenutbildningen.

Vuxenutbildningen: Information om prövning.

Ja. Du har rätt att pröva i två kurser per prövningsomgång.

Inom fyra veckor efter det att ansökningstiden gått ut kommer du att kallas till en informationsträff. I kallelsen till informationsträffen ser du kontaktuppgifter till din prövningsförrättare. Informationen skickas till din e-postadress.

I regel förlorar du din prövningsplats under den aktuella prövningsperioden om du inte närvarar och inte meddelat din frånvaro innan träffen. 

Nej. Prövning erbjuds i regel endast vid de datum och tider som du är kallad till. För att bli godkänd i en kurs måste du genomföra samtliga prövningsmoment. Det innebär att om du till exempel missat en laboration i fysik så avbryts hela din prövning. Då måste du göra en ny ansökan till nästa prövningsomgång.

Vid informationsträffen är det viktigt att du pratar med din prövningsförrättare och meddelar vilken typ av extra anpassning som du behöver.

Generellt gäller att du kan erbjudas längre skrivtid, uppläsning av frågor och möjlighet att skriva provet i en mindre grupp. Vid prövning i vissa kurser kan du också få en förstorad frågetext och möjlighet att använda talsyntes.

Vi erbjuder ingen särskild handledning inför prövningar.

Nej. Prövning erbjuds i regel endast vid de datum och tider som du är kallad till. För att bli godkänd i en kurs måste du genomföra samtliga prövningsmoment. Det innebär att om du till exempel missat en laboration i fysik så avbryts hela din prövning. Då måste du göra en ny ansökan till nästa prövningsomgång.

Bedömning och resultat meddelas till den e-postadress som du uppgav i samband med att du ansökte om prövning.

Kontakt

Om du har fler frågor om prövning är du välkommen att mejla provningug@karlstad.se.

Sidan uppdaterad: 2024-10-01

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida