Antagning till gymnasiet
Dags att söka till gymnasiet? Här hittar du information om ansökan, meritvärde, antagningspoäng och behörighet.
Ansökan till gymnasiet
För att ansöka till gymnasiet loggar du in i verktyget Dexter. Du får dina inloggningsuppgifter hem till dig via post i början av januari om du är folkbokförd i Värmlands län och Åmåls kommun.
Om du inte kan ansöka på webben
Om du inte kan ansöka på webben går det bra att lämna in en pappersblankett som du hittar på Elevantagningens webbplats.
Viktiga datum för din ansökan
På Elevantagningens webbplats hittar du en tidsplan för din ansökan.
Om du har frågor om din ansökan
Elevantagningen i Karlstad sköter gymnasieantagningen till alla kommuner i Värmlands län och Åmåls kommun.
Börja med att läsa vanliga frågor och svar på Elevantagningens webbplats.
Om du inte hittar svar på din fråga kan du kontakta Elevantagningen.
Söka till gymnasium i andra kommuner
Du kan söka till nationella gymnasieprogram och inriktningar i andra kommuner. Det är alltid den kommun du söker till som beslutar om mottagande. Du får ett skriftligt beslut från den sökta kommunen.
Ja. Alla kommuner i Värmlands län ingår i ett samverkansområde för gymnasieutbildning. Det gör det möjligt för alla elever från Värmland att söka till årskurs 1 på alla nationella program i länet.
Ja, du kan söka till nationella program och inriktningar utanför Värmland.
Då tas du emot i första hand
Om det nationella programmet och inriktningen inte finns i samverkansområdet Värmland och Åmål tas du emot i första hand.
Det innebär att du konkurrerar om platserna på samma villkor som den aktuella hemkommunens elever och du har rätt till inackorderingstillägg.
Då tas du emot i andra hand
Om det nationella programmet och inriktningen finns i samverkansområdet Värmland och Åmål tas du emot i andra hand.
Det innebär att du kan tas in först om det finns lediga platser. Du har inte rätt till inackorderingstillägg om du blir mottagen i andra hand.
Alla fristående skolor är riksrekryterande. Det innebär att elever från hela Sverige kan söka program eller inriktningar på samtliga fristående skolor.
Urval baseras på meritvärde
När det finns fler sökande än platser till ett program görs ett urval baserat på ditt meritvärde. De som har högst meritvärde blir antagna.
Räkna ut ditt meritvärde
Meritvärdet är summan av dina 16 eller 17 bästa betyg från högstadiet. Betygen räknas om till siffror. När du räknar ut ditt meritvärde ska du välja det betyg du har eller som du tror att du kommer att få.
Du kan använda Skolverkets betygskalkylator för att räkna ut ditt meritvärde.
Se tidigare antagningspoäng
På Elevantagningens webbplats hittar du tidigare antagningspoäng. Där presenteras det jämförelsetal som den sist antagna på varje program hade vid antagning.
Behörighet till gymnasiet
För att vara behörig till ett nationellt program i gymnasieskolan behöver du
- ha slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning
- inte redan ha genomgått en gymnasieutbildning
- ha påbörjat utbildningen senast det första kalenderhalvåret du fyller 20 år.
Dessutom gäller olika behörighetskrav beroende på vilket gymnasieprogram du väljer.
Om du ska söka till ett yrkesprogram måste du minst ha betyget godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan.
Om du ska söka till ett högskoleförberedande program måste du minst ha betyget godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan.
De olika högskoleförberedande programmen har olika behörighetskrav. Om du söker
- ekonomi-, samhällsvetenskaps- eller det humanistiska programmet ska fyra av de ytterligare nio ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion
- naturvetenskaps- eller teknikprogrammet ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi
- estetiska programmet är de nio ämnena valfria, men även färdighetsprov kan förekomma
- särskild variant kan det ställas krav på förkunskaper i ett sådant ämne eller ämnesområde som är utmärkande för varianten.
Du kan prövas i fri kvot om du har särskilda skäl
Den fria kvoten innebär att det finns ett begränsat antal platser som ger elever med särskilda skäl företräde framför övriga sökanden.
Du kan prövas utifrån medicinska eller sociala skäl. Det gäller också dig som har betyg som inte kan jämföras med grundskolans och gymnasieskolans betyg. För att kunna prövas i fri kvot måste du vara behörig till det program du ansöker.
På Elevantagningens webbplats hittar du blanketter för ansökan om prövning i fri kvot och av särskilda skäl.
Om du inte är behörig
För dig som inte är behörig till ett nationellt gymnasieprogram finns introduktionsprogrammen. Det finns fyra olika introduktionsprogram i de kommunala gymnasieskolorna.
Sidan uppdaterad: 2025-01-03
Hittade du det du sökte på sidan?