Vård- och omsorgsprogrammet är en utbildning med hela människan i centrum. Här får du möjlighet att bidra till människors hälsa, välmående och livskvalitet.
Du som är elev på vård- och omsorgsprogrammet och är folkbokförd i Karlstads kommun har möjlighet att söka stipendium för körkort. Det är en stor fördel att ha körkort vid arbete inom till exempel hemtjänsten.
Stipendiet kan tidigast sökas under höstterminen i årskurs 2.
Hur är det egentligen att plugga på vård- och omsorgsprogrammet? Hur kan dagarna se ut på Tingvallagymnasiet? Här får du höra eleverna själva berätta.
Under din utbildning kommer du att praktisera på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor i det som kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.
Arbetsplatsförlagt lärande på vård- och omsorgsprogrammet kan till exempel vara att bemöta vårdtagare på en vårdcentral, ta hand om äldre på ett äldreboende eller stötta personer med funktionsnedsättning.
Vård- och omsorgsprogrammet på Tingvallagymnasiet är certifierat av Vård- och omsorgscollege. Certifieringen säkerställer att du som elev får de kunskaper som arbetsgivarna i branschen efterfrågar.
På Tingvallagymnasiet finns ett rum som liknar en riktig vårdmottagning. Här får eleverna på vård- och omsorgsprogrammet öva på olika moment inom vårdyrket, till exempel att lägga om sår och ta blodprov. Att öva i metodrummet förbereder dig som elev inför både din praktik och ditt kommande yrkesliv.
Värmlands 16 kommuner och Region Värmland står gemensamt bakom kampanjen Vård är bäst!
Vi arbetsgivare vill visa alla goda möjligheter till jobb som finns. Ett jobb att känna stolthet för.
När du har läst vård- och omsorgsprogrammet kan du välja att börja jobba direkt efter gymnasiet som till exempel undersköterska, personlig assistent eller omsorgspersonal.
Vård- och omsorgsprogrammet ger dig också grundläggande behörighet till högskola och universitet, för dig som vill studera vidare efter gymnasiet.
Vård- och omsorgsprogrammet läser du på Tingvallagymnasiet.
Den 1 juli 2025 införs gymnasiereformen Gy25. Då förändras programmens struktur.
Sidan uppdaterad: 2024-10-09