En parkeringsautomat på kommunal parkering.
Nyheter - ParkAB

Biljettlösa parkeringsautomater på kommunala gatumarksparkeringar

Det kommunala bolaget Karlstads Parkering AB uppdaterar alla parkeringsautomater på de kommunala gatumarksparkeringarna. Vi inför biljettlösa parkeringsautomater. I stället för att få ut en biljett som du lägger i bilens framruta ska du knappa in bilens registreringsnummer i parkeringsautomaten.

Knappa in registreringsnumret i automaten

När du betalar för parkeringen i en parkeringsautomat ska du knappa in bilens registreringsnummer. Du kommer inte längre få ut en biljett att lägga i framrutan på bilen. När du knappar in ditt registreringsnummer är det viktigt att du knappar in rätt eftersom det är det numret som parkeringsvakten kontrollerar vid övervakning.

Du får som sagt inte ut en biljett på ditt köp, men du kan välja att få ut ett kvitto på ditt köp. Du som betalar med kort kan du även få ut kvitto på köpet i efterhand via vår webbplats. Här kan du läsa mer och få ut ett kvitto.

- Fördelarna med biljettlösa parkeringsautomater är att du inte längre behöver gå tillbaka till bilen med biljetten efter att du har betalat. Det ger kommunen också möjlighet att i framtiden bygga på ytterligare tjänster i automaterna. Vi är även med och minskar pappersförbrukningen. Hittills under 2021 har det skrivits ut nästan 400 000 biljetter, säger Fredrik Gustafsson, verksamhetsutvecklare Karlstads Parkerings AB.

Beräknas vara klart under början av 2022

Kommunen har över 80 parkeringsautomater på gatumark och arbetet med att uppdatera dessa beräknas pågå en bit in i 2022. Under en period kommer därför både parkeringsautomater med registreringsnummer och med biljett att vara i drift.Vi är klara med uppdateringen av parkeringsautomater i grön och blå zon. I vår parkeringskarta kan du se de olika zonerna. Här hittar du parkeringskartan.

Automaterna på kvartersmarksparkeringar som Sandgrund, Älgen, Sundsbadet uppdateras i ett senare skede. Det är en annan typ av automater på kvartersmark och det kräver andra ingrepp.