Planerad utbildning: Beredskapssamordnare
Ansvarar du för en samhällsviktig verksamhet?
Har du beredskap för att klara en fredstida krissituation eller höjd beredskap, eller behöver du stöd och kompetens i arbetet med att höja din verksamhets förmåga?
Karlstads kommun planerar att starta en ny YH-utbildning 2026 – Beredskapssamordnare. Den ska möta det växande behovet av kompetens inom civil beredskap.
Vill du vara delaktig i en samhällsviktig utbildning?
Du kan engagera dig på olika sätt i vår planerade utbildning, vilket givetvis inte är bindande. Man kan till exempel delta i ledningsgruppen för utbildningen, påverka innehållet eller komma och gästföreläsa.
Klicka nedan om du vill veta mer, så kontaktar vi dig.
Varför behövs utbildningen?
I ett allt svårare säkerhetspolitiskt läge med krig i närområdet, Nato-medlemskap, erfarenheter från pandemin och förändringar i beredskapssystemet ökar behovet av kompetens inom civil beredskap. Att samhällsviktig verksamhet har en grundläggande förmåga och uthållighet är en grundförutsättning för Sveriges beredskap.
Myndigheter som FOI och MSB lyfter i sina rapporter att Sverige behöver fler utbildade experter – både i offentlig sektor och näringsliv – för att stärka vårt civila försvar.
Bakgrund
Inom ramen för Karlstads kommuns ambitioner att vara ett kompetenscentrum inom samhällssäkerhet har det tagits fram ett förslag på en ny YH-utbildning.
Intresse och behov har stämts av med både offentliga och privata aktörer för att säkerställa ett framtida kompetensbehov.
Utbildningensförslaget har utformats i samverkan mellan:
- Karlstads kommuns kommunledningskontor
- Säkerhetsavdelningen vid Räddningstjänsten Karlstadsregionen
- Karlstads Teknikcenter (KTC)
- Representanter från bland annat MSB, Länsstyrelsen Värmland och näringslivet.
MSB för dialog med aktörer inom olika delar av systemet. I dessa samtal lyfts återkommande att det finns ett stort behov av att personal med specialistkompetens inom civil beredskap.
MSB:s analys är att behovet av personer med kompetens att arbeta med beredskapsplanering, risk- och sårbarhetsanalys, kontinuitetshantering och planering och bemanning av en krigsorganisation är stort runt om i landet, både hos offentliga och privata arbetsgivare.
MSB ser att det finns stort behov av att öka antalet personer med kompetens inom olika delar av civil beredskap och välkomnar Karlstads kommuns satsning på att utveckla en yrkeshögskoleutbildning för beredskapssamordnare."
Åsa Anclair, Enhetschef
Avdelningen för krisberedskap och civilt försvar, MSB
Näringslivet spelar en nyckelroll
Privata företag har en central roll i Sveriges beredskap. Utbildningen ger möjlighet att rekrytera eller vidareutbilda personal med rätt kompetens för att hantera kriser och stärka samhällsviktiga funktioner.
Även om din verksamhet inte själv kommer att rekrytera, men ser behov av att nyttja tjänster med den här kompetensen för att utveckla er egen beredskap och förmåga, är du välkommen att medverka i ansökan.

Förslag på upplägg
Praktisk information
Studieform
Distans
Längd
1,5 år
Studietakt
Heltid
Praktik/LIA
20 veckor
Start
Augusti
Ansökningsstatus
Öppnar i februari
Förslag på utbildningsmål och kurser
- Grundläggande kunskaper i metoder, verktyg, begrepp och styrning inom civil beredskap.
- Kunskaper om lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter som specifikt påverkar branschen, yrkesrollen och dess utförande inom såväl privata som offentliga sektorn.
- Kunskaper om och överblick över områden gränsande till det egna arbets- eller studieområdet.
- Kunskaper om identifiering av samhällsviktig verksamhet, risk- och sårbarhetsanalys (RSA) samt kontinuitetshantering.
- Färdigheter i att kunna medverka i utvecklingen av beredskapssystemet.
- Färdigheter i att kunna medverka och driva processer såsom RSA, säkerhetsskyddsarbete, identifiering av samhällsviktig verksamhet och kontinuitetshantering.
- Färdigheter i att kunna driva utveckling inom beredskapsplanering och bidra till samverkan mellan olika aktörer.
- Färdigheter i att kunna tillämpa metoder och verktyg inom civil beredskap.
- Färdigheter i att kunna leda och genomföra projekt utifrån tillämpbar projektledningsmetodik
- Färdigheter i att kunna kommunicera budskap och adekvat information beroende på målgrupp och sammanhang, både på svenska och engelska.
- Färdighet i att planera, genomföra och utvärdera övning
- Färdighet i att utvärdera en händelse/samhällsstörning
- Färdighet i att ingå och delta i en stab vid krishantering
- Färdigheter i att lösa sammansatta problem inom ett arbets- eller studieområde.
- Kompetens för att kunna arbeta som beredskapssamordnare oavsett offentlig eller privat arbetsgivare.
- Kompetens att självständigt behandla innehåll i ett arbets- eller studieområde som leder till vidare lärande och professionell utveckling.
- Kompetens att övervaka arbets- eller studieverksamhet samt slutföra förelagda projekt.
Kurs | Poäng |
---|---|
Introduktion inom civil beredskap | 10 |
Styrning och juridik | 10 |
Identifiering och analysprocesser | 30 |
Försörjningsberedskap | 20 |
Hantering av samhällsstörningar | 40 |
Ledarskap och kommunikation | 20 |
Projektledning | 20 |
Säkerhetsskydd | 20 |
Krigsorganisation | 20 |
Metodik för övning och utvärdering | 25 |
Lärande i arbete, LIA | 60 |
Examensarbete | 25 |
Totalt | 300 |
Introduktion inom civil beredskap, 10 yhp
Kursen ger den studerande en grundläggande introduktion till civil beredskap samt kunskaper om grundläggande begrepp inom området.
I kursen ingår bland annat förståelse för det aktuella säkerhetsläget i Sverige och internationellt för att skapa en gemensam plattform inför utbildningen. Grundläggande kunskap om Nato kopplat till det civila beredskapsarbetet i Sverige ingår. Vidare ingår kunskap om aktörer inom beredskapssystemet (offentliga aktörer såväl som privata i form av exempelvis näringslivet, risk- och hotbilder, omvärldsbevakning och desinformation.
Styrning och juridik, 10 yhp
Kursen ger den studerande kunskaper om lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter som specifikt påverkar branschen, yrkesrollen och dess utförande inom såväl privata som offentliga sektorn.
I kursen ingår en grundläggande beskrivning av det svenska politiska systemet och internationell rätt. Därefter fokuserar kursen på, beredskapslagstiftning och, centrala direktiv, förordningar, föreskrifter och standarder. Exempelvis ISO-standarder, säkerhetsskyddslagstiftningen, Offentlighets- och sekretesslagen, NIS2-direktivet, CER-direktivet, dataskyddsförordningen (GDPR) samt NATO:s baskrav (baseline requriements).
Identifiering och analysprocesser, 30 yhp
Kursen tar upp hur man identifierar samhällsviktig verksamhet, vad en Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) är samt hur man kontinuitetshanterar.
Kursen tar upp hur man identifierar samhällsviktig verksamhet, vad en Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) är samt hur man kontinuitetshanterar.
Kursen fokuserar på tre delmoment:
Samhällsviktig verksamhet - begreppet samhällsviktig verksamhet, hur man använder metoder och verktyg samt hur det används som underlag i olika besluts- och planeringsprocesser.
Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) - begreppet risk- och sårbarhetsanalys, från analys till åtgärder. RSA är ett lagkrav och föreskrifter finns för genomförandet.
Kontinuitetshantering – begreppet kontinuitetshantering, hur man använder metoder och verktyg samt hur det används som underlag i olika besluts- och planeringsprocesser.
Försörjningsberedskap, 20 yhp
I kursen ingår planeringsförutsättningar, introduktion till försörjningsflöden samt metoder för försörjningsberedskap (exempelvis avtalstecknande, lagerhållning och samverkan).
Hantering av samhällsstörningar, 40 yhp
Kursen ger kunskaper om det svenska systemet för att hantera samhällsstörningar, hur man arbetar i en stab och vad som påverkar förmågan att fatta beslut.
I kursen ingår introduktion till Gemensamma grunder för samverkan och ledning, stabsmetodik samt kriskommunikation.
Ledarskap och kommunikation, 20 yhp
Kursen behandlar ledarskap, konflikthantering och kommunikation, både skriftlig och muntlig på såväl svenska som engelska.
Kursen innefattar moment som situationsanpassat/ tillitsbaserat ledarskap, gruppdynamiska processer, motivation, förändringsarbete, etiska förhållningssätt, konflikthantering, målgruppsanalys och presentationsteknik.
I kursen berörs även hur jämställdhet och mångfald på ett praktiskt sätt bör inkluderas i det dagliga arbetet.
Projektledning, 20 yhp
Kursen ger den studerande förutsättningar att kunna planera, styra och leda projekt.
I kursen ingår att sätta så kallade SMARTA mål, projektarbetets metodik, roller, ansvar och befogenheter, struktur, hjälpmedel för projektstyrning, tidsplan, risker och säkerhet i projekt samt rapportskrivning.
Säkerhetsskydd, 20 yhp
Kursen behandlar grundläggande säkerhetsskyddsarbete för verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet, inklusive analys, styrning, vägledningar och metoder.
I kursen ligger fokus på moment som personalsäkerhet, fysisk säkerhet samt informationssäkerhet.
Krigsorganisation, 20 yhp
Kursen tar upp hur man planerar resurser som behövs vid höjd beredskap och ytterst krig samt prioriteringar av resurser och bemanning.
I kursen ingår introduktion av typfall och vägledningar samt kunskap om pliktformer, disponibilitetskontroll och krigsplacering.
Metodik för övning och utvärdering, 25 yhp
Kursen ger verktyg för att kunna planera genomföra och utvärdera en övning. Utvärderingsmetodiken kan även vara grund för utvärdering av inträffade händelser. Metodik som lokal övningsledare, lokal utvärderingsledare samt After Action Review ingår i kursen.
LIA, 60 yhp
Under LIA:n får den studerande självständigt utföra arbetsuppgifter som beredskapssamordnare. Kursen ger en djupare förståelse för arbete inom civil beredskap. Den studerande får prova på att planera, genomföra och analysera olika moment som bidrar till färdigheter inom yrket.
Examensarbete, 25 yhp
Kursen behandlar en fördjupning av innehållet i ett arbetsområde med anknytning till någon av kurserna.
I kursen ingår att formulera frågeställningar, samla information, analysera, bedöma och dra slutsatser utifrån egen undersökning. Examensarbetet bör utgå från ett aktuellt problem/case i arbetslivet.
Yrkesroller efter examen
Några är exempel på yrkesroller efter utbildningen är:
- Beredskapssamordnare
- Säkerhetssamordnare
- Säkerhetskoordinator
- Riskanalytiker
- Säkerhetshandläggare
- Säkerhetsstrateg
Behörighet och urval
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkända betyg (E/G) i Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 och Samhällskunskap 1, eller motsvarande kunskaper.
Urvalet görs genom antagningsprov.
Vi tar emot 20 studerande på utbildningen.
Kontakt
Sidan uppdaterad: 2025-04-17
Hittade du det du sökte på sidan?