Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

TE4 erbjuds ytterligare fyra år i Karlstads kommun

Studenter som arbetar

Nyligen beslutade Skolverket ett statsbidrag till Karlstads teknikcenter för att bedriva gymnasieingenjörsutbildningen TE4 ytterligare fyra år. En utbildning som tagits fram tillsammans med företagen för att snabbare få ut ingenjörer i arbetslivet.

– Det är ett glädjande besked för oss som organisation och våra företag. Utbildningen är mycket viktig för att bland annat kunna utbilda personal inom byggbranschen. Värmland har en positiv utveckling framför sig med pågående och planerade byggprojekt dit det behövs kompetent personal med rätt utbildning, säger Jan Malmberg, ansvarig kompetensförsörjning och attraktion på Byggföretagen.

På Karlstads teknikcenter (KTC) erbjuds bland annat profilen samhällsbyggande som är ett fjärde år för den som vill fortsätta studera efter gymnasiet. KTC utbildar även inom profilerna informationsteknik, produktionsteknik samt design och produktutveckling. Utbildningen har erbjudits sedan 2011, med olika profiler och alltid haft ett positivt söktryck. Under 2022 antogs 51 studerande.

– Vi är otroligt glada att fortsatt kunna erbjuda utbildningen i Karlstad eftersom vi ser att den är viktig som ett ytterligare alternativ att studera vidare efter gymnasiet. Efterfrågan på ingenjörer är stor och där vill vi bidra till att de kommer snabbare ut i arbetslivet. Beslutet innebär att vi kommer erbjuda utbildningen till och med läsåret 2026/2027, säger Marcus Blomqvist, tf rektor på Karlstads teknikcenter.

Ida Buhr är studerande på gymnasieingenjörsutbildningen TE4 med profilen design och produktutveckling och har siktet inställt på att arbeta med design och konstruktion i framtiden.

– Stora fördelen med att läsa till gymnasieingenjör är att det är ett års praktiska studier som man kan läsa direkt efter gymnasiet och att utbildningen skräddarsys utifrån den efterfrågan som finns på arbetsmarknaden. Det gör oss attraktiva när vi tagit examen, säger Ida Buhr, studerande på KTC.

Sidan publicerad: 2023-05-23

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?