"Att bli elektriker kändes så himla rätt för mig”

{"X":0.08,"Y":0.0,"Width":0.5225,"Height":1.0}

När rätt utbildning dök upp valde Chatarina Juhlin att säga upp sig från Ikea efter elva år och börja plugga vuxenutbildningen elektriker med inriktning installation och service på Karlstads teknikcenter (KTC). Efter ett års studier är det nu dags att ge sig ut i arbetslivet.

– Jag trivdes jättebra på mitt jobb, men hade länge funderat på att börja plugga. När jag såg att KTC hade en utbildning som passade mig på plats i Karlstad tvekade jag aldrig att söka. Att bli elektriker kändes så himla rätt för mig och nu efter examen kommer jag att börja jobba på Elpartner efter några veckors semester, säger Chatarina Juhlin.

Under 2022 startade första vuxenutbildningen inom elektriker-installation och service på KTC. Som studerande på vuxenutbildningen får du en gedigen grund inom området för stark och svagström genom både teoretiska och praktiska kunskaper. Inom utbildningen ingår bland annat flera veckors praktik på ett företag – arbetsförlagt lärande (APL).

– Under min APL fick jag en verklig inblick i hur det är att jobba på en byggarbetsplats och hur många olika företag det är som samverkar för att nå en deadline. Det är ett otroligt varierande jobb där man får samarbeta med många olika personer. Ena sekunden monterar man kontakter inomhus och i den andra sekunden drar man kraftkablar tillsammans med grävmaskinisten utomhus, säger Chatarina.

För att kunna söka utbildningen krävs det inga förkunskaper inom ämnet däremot beskriver Chatarina vikten av att ha tålamod, gilla problemlösning och ha lätt för att kommunicera.

– Jag är väldigt nöjd med utbildningen, min klass och min lärare som har blivit en av oss- Det kommer kännas konstigt att inte längre träffa dessa fantastiska människor varje dag. Nu känns det både läskigt och spännande att ge sig ut i arbetslivet, säger Chatarina.

Sidan uppdaterad: 2024-06-03

18 Juni 2024