”Jag hade siktet på att bli automationsingenjör redan på gymnasiet”

Porträttbild på student
Samina Bergvall, studerande på yrkeshögskoleutbildningen Automationsingenjör inriktning processteknik.

Redan på gymnasiet drömde Samina Bergvall om att arbeta som automationsingenjör på Northvolt, Westinghouse eller ABB, men ville då göra klart sina lärlingstimmar som hisstekniker. Idag är hon glad över att ha gjort rätt val för framtiden.

– Jag fick information om automationsingenjörsprogrammet under mitt sista år på gymnasiet och blev otroligt glad när jag fick reda på att jag kunde blir färdigexaminerad redan efter två år, säger Samina Bergvall, studerande på automationsingenjörsprogrammet.

Just nu pågår en snabb utveckling inom industrin där modern teknik och automation behövs och därmed automationsingenjörer. På automationsingenjörsprogrammet får de studerande en stark anknytning till näringslivet redan under utbildningen genom flera veckors lärande i arbete (LIA).

– Förutom att lärarna är väldigt hjälpsamma och engagerade i ens utbildning så är LIA:n och alla de praktiska moment som vi får göra det absolut roligaste eftersom man får testa på yrket i praktiken. Jag har fått många värdefulla lärdomar från bland annat OLW och nu senast från Spendrups där jag gjorde min senaste LIA, säger Samina.

Som automationsingenjör behöver du bland annat vara organiserad, ansvarsfull och tålmodig samt tycka om att arbeta med människor och lösa problem.

– Utbildningen är otroligt rolig och jag hoppas verkligen att fler tjejer får upp ögonen för utbildningen och yrket. Vi kvinnor behövs och efterfrågas i industrin, säger Samina.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

26 Februari 2024