Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

”Det var ett naturligt nästa steg i min kunskapsutveckling”

Elev mixar drinkar bakom en bardisk.

Jari Mäki hade alltid drömt om att arbeta med barn och valde därför att söka yrkeshögskoleutbildningen Barnspecialiserad undersköterska med inriktning mot funktionsnedsättning och att plugga under tiden han arbetade.

– Jag har alltid velat arbeta med barn och så fick jag jobb på barnavdelningen i Örebro, men har även alltid känt att jag vill specialisera mig på barn och sjukdomar. När jag kom in på utbildningen hade jag en dialog med min chef och vi kom överens om att jag skulle försöka studera och jobba samtidigt. Något som funkade väldigt bra för mig. Det var ett naturligt nästa steg i min kunskapsutveckling, säger Jari Mäki, tidigare studerande på Barnspecialiserad undersköterska med inriktning mot funktionsnedsättning.

För att kunna söka utbildningen krävs det att man är utbildad undersköterska och har minst ett års arbetslivserfarenhet inom vård och omsorg.

– Behovet av barnspecialiserade undersköterskor ökar i Sverige, både i region och kommun. Under utbildningen får man kunskap om barn mellan 0-18 år, vilket innebär att man alltid kommer att ha nytta av utbildningen trots att man kanske inte vill arbeta med barn hela livet. Jag känner att jag har kunskap nog att vara med och utveckla barnkliniken, säger Jari Mäki.

Teori och praktik i en bra kombination

Precis som andra yrkeshögskoleutbildningar har utbildningen praktik under det som kallas för Lärande i arbete (LIA). Under utbildningen spenderar de studerande sex veckor i en verksamhet där man ges möjligheten att få värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

– LIA:n är jätteviktig för att få testa sina teoretiska kunskaper i praktiken. För mig kom detta naturligt i och med att jag arbetade på barnavdelningen samtidigt som jag studerade och fick testa mina teoretiska kunskaper på en gång eller kunde prata med min chef om det jag hade lärt mig, säger Jari Mäki.

Distansutbildning på ett år

Utbildningen som barnspecialiserad undersköterska ges på ett år och är en distansutbildning som kräver självdisciplin och eget ansvar. Utbildningen inkluderar åtta obligatoriska träffar i Karlstad under året, vilka varar i två till tre dagar. Träffarna innehåller olika föreläsningar, seminarier, provtillfällen och grupparbeten.

– Att utbildningen var på distans var en av anledningarna till att jag sökte. Det fungerade jättebra och vi hade en fantastisk lärare med mycket kunskap. När vi sedan hade närträffar så upplevde jag dem som väldigt roliga och det gav oss en samkänsla i klassen, vilket jag också tror är viktigt, säger Jari Mäki.

Sidan publicerad: 2023-04-11

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?