”Det är aldrig för sent att byta bransch”

Porträttbild på student

Marie Brorsson tog tjänstledigt från sitt jobb på Systembolaget för att utbilda sig till industrirörtekniker genom en yrkeshögskoleutbildning. En utmaning, men ett val som blev mer än rätt.

– Det är aldrig för sent att byta bransch och en yrkeshögskoleutbildning har verkligen rätt förutsättningar för att kunna göra det på kort tid. Förutom att jag är intresserad av montage och svets så ville jag starta en utbildning som i slutändan genererade i ett jobb, säger Marie Brorsson, studerande på programmet industrirörtekniker.

För att få starta en yrkeshögskoleutbildning krävs en stark anknytning till yrket och en efterfrågan på arbetsmarknaden. För att få den starka anknytningen till yrket ingår det bland annat flera veckors lärande i arbete (LIA) uppdelat på olika terminer där de studerande praktiserar på ett företag. Under veckorna får de studerande praktisera de kunskaper som de hittills lärt sig.

– Under första LIA:n hade jag kanske inte jättemycket kunskap med mig ut till företaget men nu känner jag mig mer självsäker och känner att det var värdefullt och lärorikt. Jag har fått med mig många tips och trix som jag har fortsatt användning för i skolan och fortsatt i yrkeslivet, säger Marie.

Som industrirörtekniker behöver man vara praktiskt lagd, tycka om hantverksarbete och inte vara rädd för att lorta ned sig.

– Utbildningen är helt rätt för den som är intresserad av rörsvets och montage. Antingen direkt efter gymnasiet eller för den som vill byta bransch, som mig. Jag tror verkligen att jag har hittat rätt nu och skulle det inte vara så kommer jag att leta mig vidare bland yrkeshögskoleutbildningar i framtiden, säger Marie.

Sidan uppdaterad: 2024-06-03

25 Juni 2024