”Mycket stort behov av anläggningskonstruktörer”

Porträttbild av Claes Andersson på Valmet

Claes Andersson har en gedigen erfarenhet av industrin och har arbetat på Valmet sedan 33 år tillbaka. Han rekommenderar starkt att studera programmet Plant Design – Anläggningskonstruktör 3D, som numera erbjuder hybridundervisning under 2 år.

– Behovet av anläggningskonstruktörer är mycket stort och du är har mycket goda chanser till jobb efter en fullgjord utbildning, säger Claes Andersson, Lead project engineer på Valmet.

Som ett av flera företag samarbetar Karlstads teknikcenter med Valmet för att tillgodose framtiden med rätt kompetens. Däribland finns även företag som Stora Enso, Sweco, Cowi, Afry, Rejlers och BillerudKorsnäs som är med och utformar våra utbildningar. Detta ger våra studenter värdefulla kontakter för framtiden och därmed möjlighet till jobb efter fullgjord utbildning.

– En anläggningskonstruktörs vardag handlar framförallt om att modellera, dokumentera och beräkna layouter och rör. En yrkesgrupp som behövs för att vi ska kunna köpa, utveckla och bygga nya anläggningar för att kunna hålla den produktionstakt vi vill hålla i våra fabriker, säger Claes Andersson.

Programmet Plant Design - Anläggningskonstruktör 3D är inriktat mot tekniken att med kraftfulla 2D- och 3D-program bygga modeller av stora kompletta anläggningar som till exempel pappersbruk. Som student får du lära dig att hantera tankar, pumpar, rör och all annan kringutrustning för att generera ritningar, listor och modeller. Utbildningen erbjuder hybridundervisning, vilket innebär att lektionerna genomförs i klassrum på Karlstads teknikcenter samtidigt som det även går att delta via distans.

Sidan uppdaterad: 2024-06-03

18 Juni 2024