”Jag valde att byta bransch efter 25 år”

Elev mixar drinkar bakom en bardisk.

Efter 25 år i turistbranschen kände Sophie Linder att det var dags att testa på något nytt och sökte programmet vårdadministratör på Karlstads teknikcenter. Ett val som hon inte ångrar.

– Det kändes som ett stort steg att säga upp mig från ett fast jobb, för jag trivdes verkligen, men jag hade en längtan att testa på något nytt efter att mina barn växt upp. Jag är otroligt nöjd över mitt val av utbildning, säger Sophie Linder.

Programmet vårdadministratör är en utbildning på två år varav en fjärdedel av utbildningen består av LIA, lärande i arbetslivet, som innebär att de studerande får utöva sina kunskaper praktiskt i arbetslivet. Utbildningen ger bland annat kunskaper om patientrelaterad dokumentation och arkivering, vårdjuridik, medicinsk terminologi, diagnos- och åtgärdskodning.

– LIA-perioderna är otroligt lärorika och ger en mycket arbetslivserfarenhet redan under utbildningen. Förutom att det är väldigt kul att få utöva sina kunskaper i arbetslivet, så knyter man värdefulla kontakter för framtiden. Redan efter min andra LIA:a fick jag erbjudande om ett sommarvikariat som kanslist på Torsby sjukhus, säger Sophie.

Behovet av vårdadministratörer är mycket stort och därför finns det goda möjligheter att få jobb direkt efter utbildningen. Som färdigexaminerad vårdadministratör finns det jobb inom bland annat offentlig och privat hälso- och sjukvård, företagshälsovård och medicinsk forskning.

– Arbetet som vårdadministratör är en viktig del i vårdkedjan och därav ett meningsfullt arbete där man arbetar under ständig utveckling i takt med samhället och hur vården utvecklas. För att bli en bra vårdadministratör krävs det att man är uppmärksam, noggrann och har bra språkkunskap, säger Sophie.

Sidan uppdaterad: 2024-03-13

18 September 2024