Visselblåsarfunktion
Karlstads kommun har en visselblåsarfunktion. Dit kan du som är medarbetare eller har en annan arbetsrelation till kommunen eller kommunens bolag rapportera misstankar om missförhållanden.
Vad kan rapporteras?
Du kan rapportera (visselblåsa) misstankar om missförhållanden som du fått reda på i ett arbetsrelaterat sammanhang. Det kan handla om ekonomisk brottslighet, stöld, korruption, brott mot upphandlingsregler, jäv, miljöbrott eller andra oegentligheter.
Visselblåsarlagen omfattar inte alla missförhållanden. Det måste finnas ett allmänintresse av att informationen kommer fram. Funktionen ska alltså inte användas för att till exempel:
- framföra synpunkter
- framföra klagomål
- rapportera enskilda konflikter.
Påverkar missförhållandet bara den som rapporterar finns det oftast inte ett allmänintresse av att informationen kommer fram.
Synpunkter och klagomål som inte är visselblåsningar
Synpunkter och klagomål ska du inte lämna via visselblåsarfunktionen. Har du synpunkter och klagomål på hur kommunen hanterar den kommunala verksamheten kan du lämna dem via vårt formulär. Där kan du ställa en fråga, lämna en synpunkt, klagomål eller gör en felanmälan.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt via vårt formulär
Du kan också kontakta kommunens Kontaktcenter:
Telefon: 054-540 00 00
E-post: karlstadskommun@karlstad.se
Du kan även besöka Kontaktcenter i Bibliotekshuset, Västra Torggatan 26 i Karlstad.
Vem kan rapportera
Du kan rapportera till visselblåsarfunktionen om du har eller har haft någon typ av arbetsrelation till kommunen eller kommunens bolag. Det gäller
- anställda och tidigare anställda
- personer som söker arbete eller gör en förfrågan om arbete
- volontärer
- praktikanter
- konsulter
- leverantörer eller potentiella leverantörer
Ett villkor för att du ska kunna visselblåsa är att du har inhämtat informationen under den tid då du var kopplad till verksamheten.
Du är skyddad som visselblåsare
Skyddet för visselblåsare innebär att det är förbjudet för kommunen eller dess bolag att hindra någon från att rapportera genom att på något sätt
- vidta åtgärder
- utsätta någon för repressalier/följder.
För att skyddet ska gälla måste du som rapporterar tro att informationen du lämnar är sann. Skyddet gäller inte vid medvetet falsk rapportering.
Vem kan inte rapportera till visselblåsarfunktionen
Anhöriga, omsorgstagare, vårdnadshavare, boende i kommunen och förtroendevalda politiker med flera kan inte rapportera till visselblåsarfunktionen och få det skydd som lagen ger.
Konfidentiell behandling av din identitet
Alla visselblåsartips hanteras på ett sätt som säkerställer en konfidentiell behandling av din identitet, det vill säga att du förblir anonym. Din identitet är dessutom skyddad av sekretess när du rapporterar ett missförhållande. Som rapportör kan du även lämna din rapport helt anonymt.
Hur du rapporterar
Visselblåsartips tas emot av den externa parten Lantero AB. För att rapportera ska du gå in på Lanteros webbplats och fylla i ett formulär med relevant information.
Vad händer efter att du har rapporterat?
Lantero gör en första bedömning av ditt tips och har de fortsatta kontakterna med dig som har rapporterat. Om du lämnar kontaktuppgifter får du en bekräftelse på att din rapport har tagits emot inom sju dagar. En särskild oberoende visselblåsarfunktion inom kommunen utreder sedan visselblåsningen och lämnar rekommendation för vidare åtgärder till den berörda verksamheten.
Sidan uppdaterad: 2025-03-05
Hittade du det du sökte på sidan?