Felaktigt sms från Kbab

Under fredag eftermiddag gick ett felaktigt sms ut från bostadsbolaget Kbab om att kunder fått sin lägenhet uppsagd. Detta sms är bara att ignorera. Vi ber om ursäkt för det inträffade.

Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

För dig som är med i ungdomsfullmäktige

Här kan du som är med i ungdomsfullmäktige läsa om hur vi jobbar, hur du gör för att skriva ett förslag till styrelsen och hur du går med i eller startar en fokusgrupp.

Skicka förslag till styrelsen

Har du eller din fokusgrupp ett förslag på en fråga som du tycker att ungdomsfullmäktige ska jobba med? Då kan du lämna in förslaget till styrelsen. Ett förslag behöver inte vara långt och kan handla om vad som helst och vara litet eller stort.

Mejla förslaget till ungdomsfullmaktige@karlstad.se. Styrelsen tar sedan upp ditt förslag på nästa styrelsemöte.

Exempel på förslag som har skickats in tidigare

  • En trygg plats för unga på Stora torget.
  • Fler och synligare cykelpumpar i Karlstad.
  • Tak över cykelparkeringar.
  • Fler bussar i Karlstad.
  • Bättre belysning på Kronoparken.
  • Växtvagn i centrum.
  • Pluggyta med alkoholfri bar.
  • Nytt sommarkollo.
  • Kollektivtrafiken måste vara gratis för Värmlands elever.

Rubrik

Skriv en tydlig rubrik som beskriver vad förslaget handlar om.

Bakgrund

Skriv en kort bakgrundsinformation om ditt förslag. Det kan till exempel vara en händelse som gav dig idén till förslaget. Tänk på att bara ta med det som är relevant.

Fakta

Försök kolla upp fakta så att det inte uppstår några frågetecken när förslaget ska diskuteras på styrelsemötet. Kanske kan du hitta information här på vår webbplats?

Argument

Försök motivera varför ditt förslag är viktigt och varför du tycker att ungdomsfullmäktige ska säga ja till förslaget. Tänk på att hålla dig till ämnet.

Förslag till beslut

Här skriver du kort och tydligt vad du vill att styrelsen ska besluta. Skriv:

"Jag föreslår att:"

1. Ditt förslag till beslut.

2. Ditt förslag till beslut.

Du kan skriva en eller flera punkter.

Inskickad av

Skriv under förslaget med ditt namn, eventuell fokusgrupp och din mejladress.

Om du vill följa hur det har gått med ditt förslag kan du läsa protokollen från våra styrelsemöten.

Här hittar du våra protokoll.

Gå med i eller starta en egen fokusgrupp

Fokusgrupper bildas när några i ungdomsfullmäktige vill jobba med en viss fråga. Fokusgrupperna jobbar helt på egen hand och bokar själva in möten. Alla fokusgrupper kan skicka in förslag till styrelsen.

Efter kongressen den 28 januari 2025 kommer du att kunna läsa om våra nya fokusgrupper här.

För att gå med i en fokusgrupp skickar du ett mejl med ditt önskemål till ungdomsfullmaktige@karlstad.se. Om en grupp blir för stor kan vi skapa två grupper som jobbar med liknande frågor.

Du kan också starta en egen fokusgrupp. Mejla en beskrivning till ungdomsfullmaktige@karlstad.se så att vi vet att ni har startat en ny fokusgrupp. Beskriv gärna vilken fråga ni ska jobba med och vad ni vill göra.

  • Det kan vara bra att inte vara för många i gruppen. Då flyter arbetet på smidigare. Tidigare ledamöter har sagt att 4–5 personer brukar fungera bra.
  • Försök formulera en eller ett par konkreta frågor som ni vill jobba med, i stället för att jobba utifrån ett bredare tema.
  • Utse en kontaktperson som har lite extra ansvar för att boka möten och rapportera till styrelsen om hur arbetet går.
  • Utse en person som tar anteckningar på era möten, så att ni kommer ihåg vad ni har diskuterat.
  • Skapa en chattgrupp så att ni enkelt kan kommunicera med varandra.
  • Fråga hur andra fokusgrupper jobbar och samarbeta gärna med varandra.
  • Låt alla komma till tals och respektera olika åsikter. Rösta om ni inte kan enas i en fråga.
  • Hör av er till ungdomsfullmaktige@karlstad.se om ni behöver hjälp.

Så jobbar ungdomsfullmäktige

Det händer mycket under en mandatperiod i ungdomsfullmäktige. Här nedanför kan du läsa om hur jobbar i stort. Hör gärna av dig till ungdomsfullmaktige@karlstad.se om du vill veta vad styrelsen har på gång just nu.

I januari varje år är det ungdomsfullmäktiges kongress. Då kan unga som är 15–19 år kandidera till och rösta fram den nya styrelsen. Det går också bra att komma till kongressen bara för att lyssna. Det är förra mandatperiodens styrelseledamöter som planerar och genomför kongressen.

Den nyvalda styrelsen åker på en uppstartsresa för att lära känna varandra och lära sig mer om hur kommunen fungerar och hur vi jobbar i ungdomsfullmäktige. I slutet av februari har styrelsen sitt första styrelsemöte. Då röstar ledamöterna fram ordförande, vice ordförande och nya fokusgrupper.

I februari görs också ett första mejlutskick till de ungdomar som anmält sig till ungdomsfullmäktige men inte sitter med i styrelsen. Dessa utskick som görs en gång i månaden innehåller inbjudningar från styrelsen och tips på olika sätt att engagera sig.

Fokusgrupperna planerar sitt arbete utifrån de frågor de valt att jobba med under mandatperioden och påbörjar arbetet. Fokusgrupperna arbetar självständigt och bokar in möten på egen hand.

I slutet av mars har styrelsen sitt andra styrelsemöte. Då går styrelsen igenom vad som är på gång i ungdomsfullmäktige, får en rapport från fokusgrupperna och diskuterar inkomna förslag.

Under våren får styrelsen möjlighet att träffa kommunstyrelsens presidium för att berätta om vilka frågor de valt att fokusera på under mandatperioden. Ledamöterna får också medskick från politikerna inför sitt arbete. I slutet av april har ungdomsfullmäktiges styrelse sitt tredje styrelsemöte.

Styrelsen har vårterminens sista möte och en sommaravslutning. Då brukar styrelsen hitta på något kul tillsammans och titta tillbaka på den första halvan av mandatperioden.

Styrelsen hjälper traditionsenligt till med att planera skolavslutningen i Karlstad. Styrelsen skickar också en eller två representanter för att delta i Almedalen tillsammans med Sveriges ungdomsråd, något som också har blivit en tradition under de senaste åren.

Styrelsen har sommaruppehåll.

Styrelsen har sommaruppehåll.

Styrelsen träffas igen efter sommaren, har höstterminens första styrelsemöte och gör en plan för höstterminens arbete. Styrelsen skickar också ett antal representanter till ett årligt nationellt ungdomsrådsmöte som arrangeras av Sveriges ungdomsråd.

Under hösten bjuder styrelsen in kommunens politiker till en dialogträff för att diskutera de frågor som fokusgrupperna jobbat med under mandatperioden. Anteckningar tas från dialogträffen och överlämnas till politikerna för kännedom. I slutet av oktober har styrelsen möte.

Styrelsen börjar planera den årliga kongressen och hur den ska marknadsföras. Information om kongressen skickas ut till kommunala och fristående grund- och gymnasieskolor. Styrelsen planerar in besök på skolor och några aktiviteter för unga i Karlstad. Det kan till exempel vara en pysselkväll på en fritidsgård eller en musikkväll med ett lokalt ungdomsband. I slutet av november har styrelsen styrelsemöte.

Styrelsen påbörjar marknadsföringen av kongressen. På höstterminens sista styrelsemöte gör styrelsen en verksamhetsberättelse för att beskriva vad som har hänt under mandatperioden. Verksamhetsberättelsen överlämnas i januari till den nyvalda styrelsen, så att de kan läsa om hur den tidigare styrelsen arbetat. Styrelsen har också en julavslutning.

Sidan uppdaterad: 2024-12-04

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida