
Nu är vardagshjältar 2025 utsedda!
För femtonde gången uppmärksammar Karlstads kommun verksamheter och personer som skapar livskvalitet för våra barn och unga i Karlstad.
Vardagshjältar 2025
Priser delades ut i fyra kategorier; årets medarbetare, årets förening, årets verksamhet och årets samverkan. Det är karlstadsborna själva som har nominerat sina förslag till vardagshjältar.
Årets medarbetare 2025: Omar Samir Hammad, Vålbergsskolan

Omar arbetar som lärare på Onyxen på Vålbergsskolan. Han arbetar med elever i en särskild undervisningsgrupp. Han är en sådan trygghet och stöttepelare för vår son och andra elever. Han har ett hjärta av guld och är en helt fantastisk pedagog. Han får alla att känna att de lyckas oavsett funktionsvariation och ser möjligheter i alla lägen. Han är värd att bli årets vardagshjälte tusen gånger om.
Världens bästa lärare som ser individen, bjuder på sig själv och försöker hitta lösningar med djupt engagemang för barnen. En stor trygghet och förebild för många och inte bara för barnen utan för deras vårdnadshavare. Är så djupt tacksam för honom hur han möter, ser och hör barnen. Vilken pärla! Han förtjänar detta.
Årets förening 2025: MÄN Karlstad

MÄN Karlstad kämpar för ett mer jämställt Karlstad, fritt från våld. Informatören Lars Näsström är en god förebild för jämställdhetsarbetet och våldsprevention ibland de unga i Karlstad, med otaliga föreläsningar för skolelever och organisationer om skadliga mansnormer, papparollen och vålds- och suicidprevention med mera. Hans arbete kanske inte syns så tydligt idag, men det kommer att bära frukt imorgon. Måhända att han är morgondagens hjälte, men ändå en hjälte.
Årets verksamhet 2025: Charly HVB

Personalen på Charly HVB som är Karlstads kommuns enda HVB för ungdomar mellan 13-18 år. Charly har personal i tjänst dygnet runt. De gör ett fantastiskt jobb i att stötta våra placerade ungdomar. Personalen på Charly HVB visar dagligen en stor omsorg för varje ungdom. Personalen möter alltid ungdomen där de är, individanpassar och skapar förutsättningar för ungdomarna att hitta nya strategier för att hantera situationer som tidigare inte fungerat och skapar således förutsättningar för en gynnsam utveckling.
De ger aldrig upp och har ett stort tålamod och uthållighet i behandlingsprocessen. Genom att alltid göra det lilla extra och visa en outtröttlig vilja att hjälpa, har de lyckats skapa en plats där ungdomarna kan känna sig trygga och sedda. Deras arbete gör skillnad och de lyckas skapa en trygg och stabil miljö där ungdomarna kan börja läka och utvecklas.
Årets samverkan 2025: Västra mötesplatsen

Centralt i Västra Mötesplatsens arbete är de goda relationerna som personalen har med ungdomarna. De har ett starkt och bra samarbete med civilsamhället, myndigheter och andra verksamheter i området. Mötesplatsen har gjort skillnad i Våxnäs, en bild som bekräftats genom till exempel de Trygghetsmöten som personalen kontinuerligt deltar på och genom återkoppling från boende i området och andra samverkansparter.
Personalen på Västra har genom sitt goda sinne för samverkan också skapat möjlighet för att lokalerna nyttjas mer, bland annat av olika seniorverksamheter. Personalen har också aktivt och engagerat arbetat med feriearbetare som under sommaren haft ett projekt kring integrering med seniorer med både middag, internationellt café med mera.
Personalen på Västra jobbar aktivt tillsammans med Hultsbergsskolan med fokus på språkbruk och attityder, vilket även genomsyrar verksamheten på Västra. De påbörjade ett arbete där mansveckan uppmärksammas i verksamheten vilket senare lett till att de flesta fritidsgårdar uppmärksammar denna tema-vecka för att lyfta mansnormer på olika sätt. Det är tydligt att arbetet gett resultat, bland annat har fler flickor hittat till verksamheten och tryggheten har ökat.
Personalen jobbar med ungt inflytande och delaktighet där ett önskemål länge varit att mötesplatsen skulle vara öppen på julafton, vilket personalen nu haft under några år med ett lyckat resultat.
Träffa två tidigare vardagshjältar
Lisa Edvinsson Sundberg och Thomas Österdahl träffar ambassadörerna Cecilie och Christer Nerfont och berättar vad utmärkelsen betytt för dem. Med i filmen är också Peter Fällman och Jonna Lundin från föreningen Nirum, Tindra Larsson, som varit deltagare på Barns Bästas sommarkollo och Frida Nilsson (C) kommunalråd.
Förutom Karlstads kommuns verksamheter kan du nominera ideella föreningar, organisationer och privatpersoner.
Hjältar som gör skillnad
– Dagligen har vi vardagshjältar runt omkring oss som gör skillnad för våra barn och unga lite i det dolda och som är värda extra uppmärksamhet, säger Magnus Wallgren, samordnare för vardagshjältar.
Sedan 2010 hyllar vi årligen nya vardagshjältar. Utmärkelsen går till en person eller verksamhet som gör skillnad och skapar livskvalitet för våra barn och unga i Karlstad. Det är ett sätt att uppmärksamma goda exempel från verksamheter för barn och unga.
Tidigare vardagshjältar
2 december 2023 presenterades årets vardagshjältar på stora torget tillsammans med ambassadör Ida Hallquist. Vardagshjältar utses i fyra kategorier: årets medarbetare, årets medmänniska, årets verksamhet och årets förening.
Årets verksamhet: Färjestadsskolans kök
Martin, Ola, Dani och Nedaar på Färjestadsskolan kök möter elever och personal med ett leende varje dag och de gör skolmåltiden till något utöver det vanliga. Färjestadsskolans kök lagar mat från grunden med restaurangkänsla och erbjuder eleverna nya smaker för att vidga deras vyer.
För att involvera köket i skolarbetet så har de på inspirerande sätt initierat projektet matresan på Färjestadsskolan i likhet med ”på spåret, vart är vi på väg” för att eleverna ska lära sig vilken rätt som kommer från respektive land och hur den smakar.
”Personalen på Färjestadsskolans kök gör inte bara sitt jobb, de gör det med stolthet och gör det där lilla extra för att alla ska känna sig välkomna i matsalen.”
Årets medarbetare: Dler Moradian – elevvärd på Sundsta - Älvkullegymnasiet
Dler är en mycket uppskattad elevvärd på Sundsta-Älvkullegymnasiet. Han gör stor skillnad för eleverna varje dag. Hans stora förmåga är att han ser alla och kan med sina känslospröt stötta lite extra där det behövs. Dler är fixaren som ordnar aktiviteter som blivit omåttligt populära som till exempel fredagskaraoke. Han sätter alltid eleverna i första hand och han finns på skolan hela dagen för att prata och skoja med, få stöd i skolarbetet eller bara hänga runt med.
”Dler gör ett så fint arbete och är så uppskattad av oss alla på skolan. Han är så värd utmärkelsen årets vardagshjälte 2023.”
Årets medmänniska: Carina Haak - diakon i Norrstrandskyrkan
Carina Haak får utmärkelsen årets medmänniska för att hon brinner för jämställdhet och allas lika värde. Hon har ett otroligt engagemang för sin omgivning och har visat att en person kan göra stor skillnad för barn och vuxna. Fritidsbanken, skattkistan, regnbågsgudstjänster är några av hennes arbeten för att alla ska ha en möjlighet att passa in i samhället. Kärleken till medmänniskan och att alltid finnas där är Carinas stora styrka
”Utan Carina Haak hade inte Karlstad varit som det ska, tack!”
Årets förening – Karlstads scoutkår
Till Karlstads scoutkår kan alla komma och vara som de är, utmana sig själva och lära sig att man kan mycket mer än man tror. Här kan barnen få testa nya saker som att laga mat på stormkök, sätta upp vindskydd, vandra, paddla kanot, starta en eld, med mera.
Karlstads scoutkår har ett viktigt samhällsuppdrag där de på ett fantastiskt sätt kan erbjuda våra barn och unga i Karlstad en meningsfull fritid.
Jan” Lövis” Löfberg är eldsjälen och är den som lagt grunden till scoutverksamheten i Karlstad.
”Jan Lövis Löfberg och hela scoutkåren brinner verkligen för att barnen ska utvecklas och känna att de har ett syfte och en gemenskap.”
Tradition med ambassadörer
Det är en tradition att kända Karlstadsprofiler är ambassadörer för vardagshjältar, och ambassadör 2023 var Ida Hallquist.
- En vardagshjälte för mig är en person som inte vet om att den är just det, alltså vardagshjälte. För deras goda gärningar har ingen baktanke eller krav på att få någonting tillbaka. De är människor som bara ger. Det är liksom deras personlighet att vara fina och viktiga för sin omgivning. Rakt igenom fina människor helt enkelt.
Att få en förfrågan om att vara ambassadör för denna kampanj känns som ett kvitto på att man ses som en människa som tycker att dessa engagemang är viktiga. Och det tar jag som en superkomplimang! Jag tycker att detta är så otroligt viktigt av flera anledningar. Dels för att lyfta de redan befintliga vardagshjältarna. Men också för att en kampanj likt detta kan inspirera andra att agera, säger Ida.
Hjältar som gör skillnad
– Dagligen har vi vardagshjältar runt omkring oss som gör skillnad för våra barn och unga lite i det dolda och som är värda extra uppmärksamhet, säger Magnus Wallgren, samordnare för vardagshjältar.
Arbetet med att utse och uppmärksamma vardagshjältarna sköts av samverkansgruppen för barn- och unga i Karlstads kommun och är alltså ett samarbete mellan barn- och ungdomsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.
Film: Vi överraskar vardagshjältarna 2022
Pristagare 2022
Årets medarbetare: Morgan Rannberg
Morgan har arbetat 30 år på Parkleken Rud och beskrivs som Karlstads egen Ernst Kirchsteiger. Du träffar på honom snickrande, bakandes en sockerkaka eller så tar han fram symaskinen. Morgan har ett hjärta av guld, han går alltid att lita på och ställer upp för besökarna med allt från att laga cyklar till tips och råd.
Morgan är en sann förebild med mycket humor och kunskaper som betytt så mycket för Rudsborna, de återkommer gärna med sina egna barn när de blir vuxna.
Årets verksamhet: västra utredningsenheten, familjeavdelningen
Västra utredningsenheten arbetar med att bedöma behov av stöd och skydd för utsatta barn och deras familjer. De kämpar varje dag med svåra, tuffa samtal med barn och deras familjer och de får dagligen ta del av svåra människoöden.
Socialsekreterarna möter dagligen rädda och arga men också tacksamma föräldrar. De kommer varje dag glada till jobbet, fulla med energi och gör sitt allra bästa! Västra utredningsenheten är värda positiv uppmärksamhet för det hjälteuppdrag de utför dagligen.
Årets samverkan: elevstödjarna på Nobelgymnasiet
Elevstödjarna Stefan och Susanne på Nobelgymnasiet hälsar alltid alla elever välkomna till skolan för att de ska känna sig sedda. Det har visat sig vara värdefullt och har lett till ett bättre skolklimat. Elevstödjarna är de vuxna trygga, de betyder mycket för många elever och har hjälpt många att klara skolan.
– ”Stefan ser alltid alla och man kan alltid vända sig till honom om man har det jobbigt. - Han kan se lite hård och läskig ut, men han är en riktig mjukis”.
– ”Susanne brinner för att eleverna ska må bra och känna sig trygga på skolan”.
Årets förening: Selmagruppen
Med ett otroligt engagemang, vecka efter vecka, år efter år, lär de kvinnor mer om svenskt föreningsliv, demokrati och hur olika delar av det svenska samhället fungerar. Verksamheten vänder sig till kvinnor som önskar att bli mer delaktiga i samhällslivet och få en stärkt självkänsla och uppmuntrar och bidrar till egen försörjning.
En social tillhörighet och känsla av delaktighet är viktigt. Selmagruppen möjliggör ett första steg för kvinnor att integreras i det svenska samhället. Den bärande idén för Selmagruppen är solidaritet mellan kvinnor – kvinnor som stöttar andra kvinnor.
Sidan uppdaterad: 2025-03-24
Hittade du det du sökte på sidan?