Fintatorps gård uthyres
Nu finns möjlighet att hyra Fintatorps mangårdsbyggnad på Skutberget. Lokalen hyrs ut som ateljé, kurslokal, butik, café eller likande verksamhet. Trädgård och odling får gärna vara inslag i verksamheten.
Lokalen
Fintatorps mangårdsbyggnad består av tre nyrenoverade rum. I det största rummet finns en vedeldad bakugn med tillhörande spis. Vidare följer ett mindre rum med öppen spis och ytterligare ett rum där anslutning med vatten och avlopp finns framdraget. Här finns förutsättningar att installera ett mindre kök om det finns önskemål om det från hyresgästen.
På tomten finns två komplementbyggnader som har använts som lada och stall en gång i tiden. Golvet är jordgolv.
Lokalen hyrs ut som ateljé, kurslokal, butik, café eller likande verksamhet. Trädgård och odling får gärna vara inslag i verksamheten. Karlstads kommun ser gärna att verksamheten är tillgänglig för medborgarna och att öppettiderna året runt om möjligt.
Villkor
- Hyra: 56 000 kr/år (exkl. lokalanpassningar)
- Mangårdsbyggnadens yta är 70 kvadratmeter.
- Uppvärmning: Luftvärmepump
- El: Hyresgästen har eget abonnemang
- Vatten: Ingår i hyran
- Sophämtning står hyresgästen för
- Skötsel av utemiljö står hyresgästen för
- Snöröjning och sandning ingår i hyran
- Skötsel av byggnaden görs upp tillsammans med hyresgästen
- Lokalanpassningar tas fram tillsammans med hyresgästen och läggs på hyran
- Tillträde enligt önskemål
Intresseanmälan
Varmt välkommen med din intresseanmälan som kan skickas till teknikochfastighetsforvaltningen@karlstad.se senast den 31 oktober 2024.
Mer information på Objektvision.se
Du hittar mer information och bilder på Objektvision.se
Fintatorp, bild från 2024.
Om Fintatorp
Gården består av en mangårdsbyggnad och två stora ekonomibyggnader, och den har funnits på platsen sedan mitten på 1800-talet.
I den kulturmiljöutredning som Värmlands museum gjorde 2008 skriver man att Fintatorps gård, byggnaderna och gårdsmiljön är särskilt beaktansvärda ur kulturmiljösynpunkt. Gården finns omnämnd redan 1616, fast då på en annan plats.
Gården blev senare uppdelad i två enheter som till en början båda låg strax söder om nuvarande läge. Den byggnad som nu renoverats flyttades till sin nuvarande plats i mitten av 1800-talet. Kommunen äger fastigheten sedan 2002.
Gården var förfallen och i stort behov av upprustning när kommunen påbörjade renoveringen. Med stor varsamhet och respekt för kulturmiljön har teknik- och fastighetsförvaltningen, tillsammans med entreprenören Wermlands byggnadsgille, renoverat fastigheten genom lokalt hantverk med fokus på hållbarhet och material från våra värmländska skogar. I byggprocessen har man tagit vara på befintliga resurser och utfört arbetena på traditionellt vis.
Byggnaden var i sämre skick än man först trodde och skadade stockar fick ersättas med nya. Under rivningen hittade entreprenören en gammal bakugn som nu har restaurerats, fått en ny front och är fullt fungerande. Det kom också fram flera gamla originaltapeter som nu har tryckts upp och satts upp på nytt. I det största rummet i mangårdsbyggnaden har väggarna målats i tidstypiska kulörer med handmålade mönster som tagits fram med inspiration från ett snarlikt torp i norra Värmland.
Sidan uppdaterad: 2024-09-24
Hittade du det du sökte på sidan?