Råd till dig som vill starta och driva företag

Funderar du på att starta eget företag eller har du en idé som du vill utveckla? Det är mycket att tänka på om man ska starta och driva företag. Här får du svar på några av de vanligaste frågorna som vi på kommunen får.

Frågor och svar

Karlstads kommuns Företagsservice

Du är varmt välkommen att kontakta oss via Företagsservice. Vi kan hjälpa dig med etableringar och lokaler, men också med rådgivning och kontakter.

Externa resurser

Nyföretagarcentrum Karlstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ger dig kostnadsfri, personlig och konfidentiell rådgivning om du funderar på att starta företag.

Almi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan hjälpa till hela vägen från idé till lönsamt företag. Målgrupper är innovatörer, nya företag och etablerade företag.

Coompanion Värmland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ger rådgivning till dem som vill starta ekonomiska föreningar, kooperativa företag eller sociala företag.

Karlstad Innovation Park Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har till exempel nätverk och mötesplatser där du kan få stöd för att utvecklas så snabbt och hållbart som möjligt.

Om du vill komma igång på egen hand kan du använda verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där hittar du information, verktyg och e-tjänster från flera myndigheter på ett ställe. Du kan skapa en affärsplan och registrera enskild näringsverksamhet.

Karlstads kommun hjälper inte till med finansiering av enskilda privata företag. Men vi kan hjälpa dig att träffa en bank eller finansiär som är rätt för just dig.

Om du behöver pengar till att utveckla din idé, starta ett företag eller till utveckling av ditt företag kan Almi tillsammans med banken eller någon annan finansiär hjälpa till med kapital Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Efter att ha bedömt din idé eller ditt företags möjligheter anpassas lånen efter de behov som finns.

Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan i vissa fall ge finansiellt stöd vid start av eget företag.

Hos Länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Region Värmland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du söka ekonomiskt stöd, till exempel företagsstöd, projektmedel och fonderade bygdemedel. Det handlar främst om landsbygdsutveckling och möjligheterna är begränsade eftersom Karlstad inte tillhör något stödområde.

Vi på Karlstads kommun kan hjälpa dig med att hitta lediga lokaler och ledig mark. Kontakta våra näringslivsutvecklare för att få hjälp med att hitta just rätt lokal för dig och ditt företag. Näringslivsutvecklarna kan också svara på andra frågor som rör etablering och mark.

För att starta och driva ett företag behöver du inte kontakta kommunen. Men om du däremot kommer att ägna dig åt verksamhet som kräver särskilda tillstånd måste du anmäla det till kommunen. Det gäller till exempel restaurang, tobak- och alkoholförsäljning och hantering av brandfarligt eller giftigt material.

Mer om tillstånd, regler och tillsyn.

Drivhuset vänder sig till dig som är student Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. De kan hjälpa dig att driva projekt, starta företag och utveckla idéer under din studietid.

Taggar för sidan

Näringsliv och företagande

Sidan uppdaterad: 2024-06-13

22 Juli 2024