Vanliga frågor och svar om serveringstillstånd
Här har vi samlat svar på vanliga frågor om alkoholservering och serveringstillstånd.
E-post: serveringstillstand@karlstad.se
-
Kontaktcenter
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Frågor och svar
Alkohollagen säger att den som vill servera alkohol mot betalning i sin servering måste ha serveringstillstånd. Den bestämmelsen har tillkommit för att minska risken för skador och våld som annars kan ske om det finns mycket alkohol inblandad.
Alkohollagen är en skyddslag vilket innebär att det ställs extra höga krav på den som får tillstånd att servera alkohol, det är ett särskilt förtroende.
För att få servera alkoholhaltiga drycker behöver du oftast ett tillstånd från den kommun där serveringen ska ske. Servering av alkohol betyder att du säljer alkoholdrycker som ska drickas där du säljer dem. Som alkoholdrycker räknas exempelvis vin, starköl, sprit och andra jästa alkoholdrycker som cider.
Om du har restaurang, pub eller likande behöver du ett stadigvarande serveringstillstånd. Om du ska servera alkoholdrycker vid ett enstaka tillfälle kan du behöva ett tillfälligt serveringstillstånd. Gäller det ett arrangemang som är öppet för alla ska du söka tillfälligt serveringstillstånd för allmänheten.
Serveringstillstånd krävs inte om alkoholserveringen:
- sker under ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer.
- sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna.
- äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.
Observera att alla tre punkterna måste vara uppfyllda samtidigt för att du inte ska behöva serveringstillstånd.
Exempel vid olika tillställningar:
- Har du en privat bröllopsfest, 50-årskalas eller liknande tillställning för i förväg bestämda personer så kan undantagsregeln gälla, förutsatt att lokalen ni är i inte bedriver yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.
- Har du ett evenemang där alkohol ingår i en entré- eller deltagaravgift så krävs serveringstillstånd. Det kan handla om till exempel kulturarrangemang, middagsklubb, provsmakning eller liknande. I detta fall saknar det betydelse om evenemanget riktar sig till ett slutet sällskap eller allmänheten.
- Vid övriga event med koppling till näringsverksamhet, såsom marknadsföringsevent, kundevent, klubbkvällar med mera krävs serveringstillstånd om alkohol ska serveras.
I de flesta fall krävs serveringstillstånd. Om du är osäker på om du uppfyller alla krav i undantagsregeln kan du mejla oss på serveringstillstand@karlstad.se för att få svar om just din situation. Om du serverar alkohol utan serveringstillstånd riskerar du att göra dig skyldig till brott mot alkohollagen.
Hur bedömer tillsynsmyndigheterna, kommunen och polismyndigheten, berusningsnivån på en gäst vid ett tillsynsbesök? Se berusningstrappan.
Själva ansökan görs via en e-tjänst. För snabbare handläggning gör du klokt i att samla ihop de bilagor och handlingar som du behöver bifoga innan du påbörjar ansökan.
För att kunna erhålla ett serveringstillstånd måste man vara 20 år.
Ska du servera alkohol under en begränsad tid, kanske på en konsert, festival eller fest för firman eller föreningen? Då behöver du ett tillfälligt serveringstillstånd för att få lov att sälja och servera alkohol. I Karlstad är till exempel Seniorernas hus en lokal som kräver serveringstillstånd därför att det vanligtvis bedrivs ett café i lokalen där de säjer mat och lättdrycker. Kom ihåg att om man har man ett serveringstillstånd så får man inte bjuda på alkohol.
Lokalen ska vara inomhus, vara brandsäker, ha ett lämpligt antal sittplatser för matservering och får inte medföra risk för människors hälsa. Eget kök som följer en bestämd standard ska finnas i anslutning till serveringslokalen som ska vara registrerad som livsmedelsanläggning hos miljöförvaltningen.
Det krävs ett varierat utbud av tillagad eller på annat sätt tillredd mat. Med tillredd mat menas att råvaror på något sätt ska förädlas. Mat ska finnas tillgänglig under hela tiden som alkohol serveras. Efter klockan 23.00 räcker det med ett fåtal enklare maträtter. Om maten tar slut eller kocken blir sjuk och köket stänger så ska även alkoholserveringen stängas.
För tillfälliga serveringstillstånd och serveringstillstånd till slutet sällskap godkänns catering.
Under hela den tid som restaurangen serverar alkoholdrycker måste de också servera mat. Under sen kvällstid ställs inte samma höga krav på variation och allsidighet. Då kan det vara tillräckligt med några enklare rätter. Priset på maten ska vara rimlig för vad som serveras. Nötter och chips räknas inte som mat, utan som snacks.
Serveringsansvarig personal ersätter krögaren när den inte är på plats. Serveringsansvarig personal ska vara lämpliga för uppgiften, fyllda 20 år, finnas tillgänglig på serveringsstället under hela serveringstiden och anmälas i förväg till kommunen av tillståndshavaren.
Om det förekommer alkoholservering utan att det finns någon serveringsansvarig på plats kan det medföra påföljd eller åtgärd på serveringstillståndet.
Ordningsvakt krävs inte vid privat fest/sammankomst. Däremot krävs ordningsvakt vid offentlig tillställning och för serveringstid efter klockan 01.00. Offentlig tillställning ska anmälas till Polisen i förväg.
Ja, om du har ett stadigvarande serveringstillstånd måste du anmäla vissa förändringar till kommunen. Det kan till exempel vara nya kontaktuppgifter, förändrade öppettider, byte av namn på bolaget eller restaurangen. Det gäller även för avbrott i verksamheten, ändring i ägarstrukturen eller styrelsen och serveringsansvarig personal. Anmälan om ändring gör du enklast genom vår e-tjänst.
Om du däremot vill ändra serveringstider, göra förändringar i lokalen av ytan eller bygga om behöver du göra en ansökan till kommunen genom vår e-tjänst.
Nej, en restauratör får aldrig bjuda en gäst på alkohol, inte ens som kompensation för dålig service eller liknade. Däremot är det tillåtet att bjuda på mat och kaffe.
Det är alltid den som lämnar ut drycken, exempelvis servitören, servitrisen eller bartendern. Att legitimationskontroll sker i dörren spelar således ingen roll, den som serverar ska ändå själv alltid kontrollera åldern.
Nej, det är inte tillåtet att använda alkohol som en lockvara, vilket innebär att det inte är tillåtet att ge mängdrabatt på alkoholdrycker.
Ja, under förutsättning att priset på mat och alkoholfria drycker också omfattas av samma eller billigare pris.
Nej, det är aldrig tillåtet för en gäst (eller krögare och personal) att ta med sig alkoholdrycker från restaurangen, serveringsytan eller festivalområdet. Inte ens krögaren själv får köpa eller ta med alkoholdrycker från den egna restaurangen för att konsumera någon annanstans.
Nej, det är förbjudet att ombuteljera drycker. Det vill säga, att sätta egna etiketter på flaskor.
Uteserveringen ska vara tydligt avgränsad så att det är klart för gästerna när de är på serveringen och när de lämnar den. Det är ditt ansvar som tillståndshavare att inga gäster lämnar uteserveringen med sin alkoholdryck.
Nej, du får inte bjuda på alkohol. Det handlar bland annat om förvaringsförbud, att alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat inte får säljas eller förvaras i en butikslokal där konsumenter kan köpa andra varor eller tjänster. Det är inte heller okej att locka med alkohol för att marknadsföra varor eller tjänster.
Nej, privata fester med medhavda alkoholdrycker får inte hållas i lokaler där det annars bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.
I Karlstad är till exempel Seniorernas hus en lokal som annars bedriver caféverksamhet med försäljning av fika, mat och lättdrycker. Därför krävs det ett serveringstillstånd där om lokalen hyrs för fest och man vill servera mat och alkohol. Kom ihåg att om man har ett serveringstillstånd får man inte bjuda på alkohol.
Sidan uppdaterad: 2025-05-12
Hittade du det du sökte på sidan?