Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Krav på hantering av animaliska biprodukter

Har du animaliska biprodukter (ABP) i din verksamhet? När något identifierats som ABP ska det kategoriseras och tas om hand på rätt sätt. Det är viktigt eftersom ABP inte får användas som livsmedel igen.

Från och med 1 januari 2024 gäller krav på utsortering och separat insamling av animaliska biprodukter från verksamheter. En verksamhet som hanterar ABP, exempelvis en livsmedelsbutik, måste enligt lag förvara och forsla bort avfallet på rätt sätt. ABP kräver särskilt omhändertagande och får bara samlas in av godkänd transportör.

Verksamheter som har mindre än 20 kg ABP-avfall i veckan inom kategori 3 kan söka om dispens från att behöva sortera bioavfall och dispens från att skilja bioavfallet från förpackningen. Om dispens medges kan verksamheten slänga ABP-avfallet i behållaren för restavfall.

Vad är en animalisk biprodukt?

ABP är animaliskt avfall från livsmedelsverksamheter och kommer från djur, delar av djur eller är skapat av djur. Det kan vara sådant som tidigare varit livsmedel men även djurdelar som aldrig kommit till det steget att det blir livsmedel. Det kan vara allt från en djurkropp till en kasserad sockerkaka som innehåller ägg. Till exempel:

  • Kött
  • Ägg
  • Fiskgratäng
  • Burk-ravioli (kan ex. innehålla kött, mjölkprodukter och ägg)
  • Honung (animalisk biprodukt eftersom den produceras av bin)
  • Kakor (kan ex. innehålla ägg, mjölkprodukter och gelatin)
  • Godis (kan ex. innehålla gelatin, mjölkprodukter och färgämnen av krossade löss)

Livsmedelsinspektion på ABP

Under hösten 2025 kommer miljöförvaltningen börja att göra livsmedelsinspektioner på ABP. Uppdraget kommer från Jordbruksverket. När vi kommer till din verksamhet bör du ha koll på följande:

  • Att ni har en rutin för hur just ert ABP ska hanteras.
  • Att alla anställda har kännedom eller tillgång till information om hur ABP ska sorteras.
  • Att alla som hanterar livsmedel vet hur ABP förvaras.
  • Att det finns en uppmärkt plats där ABP förvaras.
  • Att ni känner till när ett handelsdokument ska upprättas och hur det går till.

Du som är ansvarig för verksamheten ska identifiera vilka ABP som finns hos er och se till att de hanteras i enlighet med lagstiftningen. Vilket innebär att du ska ha rutiner för avfallet, att det förvaras på en avsedd plats, föra register över det ABP som skickas iväg, till exempel ett så kallat handelsdokument, och använda en transportör som är registrerad hos Jordbruksverket för ABP-transporter.

Det är också viktigt att det finns framtagna rutiner för hantering av ABP och att personalen känner till och följer dem.

Det finns olika regelverk beroende på vilken kategori ABP- avfallet tillhör och var avfallet uppstår. ABP delas upp i olika kategorier beroende på vilken smittorisk de utgör för människor och djur. Det vanligaste är det som bedöms ha en låg risk, kategori 3, vilket exempelvis är varor som sorteras ut av kommersiella skäl, eller på grund av defekter som inte innebär någon risk för människors eller djurs hälsa, till exempel att produkten har passerat sitt bäst före datum.

Matrester, innehållande animaliska beståndsdelar, som uppstår i till exempel personalmatsal eller i eventuell restaurangverksamhet hör också hit till kategori 3. Om ABP ska användas som djurfoder, kontakta Jordbruksverket.

Kategori 1

Innebär de största smittoriskerna. Hit hör hela djurkadaver och riskmaterial som ögon, hjärna, organ med mera. Det innefattar även produkter som misstänks ha blivit förorenat av vissa virus eller bakterier.

Kategori 2

Till exempel naturgödsel och djur med veterinärmedicinska rester. Det kan även vara återkallade produkter på grund av till exempel salmonella. Livsmedelsbutiker kan komma i kontakt med kategori 2, till exempel när en producent upptäcker att varor är kontaminerade.

Kategori 3

Innefattar ABP med minst smittorisk, så som slakteriavfall, matavfall och före detta livsmedel från butiker. Det kan till exempel vara livsmedel som blivit dåligt, vars förpackning är defekt eller liknande. ABP klassas dock endast som kategori 3 om det inte innebär någon fara för djur eller människors hälsa.

Förvara ABP på en egen plats

ABP ska förvaras separat så att det inte finns risk för förväxling med livsmedel eller mellan olika kategorier av ABP. Om det är nödvändigt för att undvika förväxling, måste materialet märkas upp. Att man har en egen plats för ABP är viktigt för att ABP inte ska riskera att bli livsmedel igen av misstag, eller eventuellt kontaminera/smitta livsmedel som ska säljas.

Spårbarhet för ABP och handelsdokument

Din verksamhet ska föra register över vad som sänts som ABP (mängd, kategori, datum, mottagare). Det är viktigt för att det ska kunna vara möjligt att spåra ABP.

Registret kan vara så kallat handelsdokument. Varje sändning av ABP ska ha med sig ett register/handelsdokument och en kopia ska sparas i din verksamhet. Det är viktigt att originalet följer med sändningen av ABP.

Handelsdokument finns att ladda ner här på jordbruksverket.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Karlstads Energi ansvarar för insamling och transport av kommunalt ABP-avfall i Karlstads kommun. Du beställer hämtning av ditt ABP-avfall av Karlstads Energi och deras upphandlade entreprenör hämtar ditt avfall. Beställ hämtning av ditt ABP-avfall via deras webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här fungerar hämtningen av ABP

  • Butiken får täta lådor som är uppmärkta och klara från entreprenören.
  • Entreprenören ansvarar för handelsdokumenten som krävs för ABP-avfallet.
  • Antalet lådor och hur ofta de ska hämtas anpassas utifrån butikens behov.
  • Butiken betalar en framkörningsavgift och per ton avfall, vid varje hämtning.

FFrån 1 januari 2024 gäller också krav på utsortering och separat insamling av bioavfall från verksamheter. Skillnaden mellan bioavfall och ABP är att bioavfall är allt biologiskt nedbrytbart avfall, som matrester och trädgårdsavfall, medan ABP (animaliska biprodukter) kommer från djur och kan innehålla kött, ben eller andra delar som inte får användas som livsmedel.

Vad räknas som bioavfall?

  • Biologiskt nedbrytbart trädgårds- eller parkavfall.
  • Biologiskt nedbrytbart livsmedels- eller köksavfall från hushåll, kontor, restauranger, grossister, matsalar, catering och detaljhandelslokaler oavsett om det har vegetabiliskt eller animaliskt ursprung, och
  • Biologiskt nedbrytbart livsmedels- eller köksavfall från livsmedelsindustrin som är jämförbart med sådant avfall som avses i punkt 2.

Bioavfall är alltså ett mer omfattande begrepp än matavfall och inkluderar både livsmedels- eller köksavfall (som tidigare kallades matavfall) och trädgårds- eller parkavfall. Avfallet ska separeras och materialåtervinnas vid källan, eller samlas in separat och inte blandas med andra typer av avfall.

Om bioavfall hos Karlstads kommun
Om bioavfall hos Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidan uppdaterad: 2025-06-17

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida