Som livsmedelsföretagare ansvarar du för att ingen blir sjuk eller lurad av dina livsmedel. Bra arbetssätt och tydliga arbetsrutiner i verksamheten leder till säkrare livsmedel och trygga kunder som väljer att kommer tillbaka till just ditt företag.
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Alla som driver ett livsmedelsföretag ska ha tillräcklig kunskap och tydliga rutiner för hur livsmedel ska hanteras. Det kallas för egenkontroll. Egenkontrollprogrammet ska vara anpassat efter din verksamhet.
För att din verksamhet ska fungera på ett säkert sätt behöver det finnas tydliga rutiner om hur ni ska jobba, som till exempel beskrivning av hur rengöring av lokal och utrsústning ska gå till. Det kan även handla om vilka arbetsklädersom ska användas, regler för handtvätt och om det är tillåtet att använda smycken. Rutinerna ska vara tydliga och enkla att följa. De kan vara skriftliga eller muntligt och det är viktigt att alla i företaget känner till dem väl och att ny personal lätt kan ta del av dem.
Vissa moment i din hantering kan behöva kontrolleras för att du ska veta att livsmedlen håller rätt kvalitet samt är säkra att äta. Det kan till exempel vara kontroll av temperaturer i kylar och frysar, temperatur i livsmedel vid tillagning, varmhållning samt nedkyling. Vi har journalblad du kan få för att dokumentera dina temperaturkontroller.
I ditt livsmedelsföretag ska det finnas kunskap om livsmedelshygien och om de risker som finns förknippade med livsmedelshanteringen som sker och hur dessa kan förebyggas. Hanteras livsmedel felaktigt kan det leda till att människor blir sjuka.
Kunskapen som behövs kan du få på olika sätt. Det finns konsulter som håller kortare utbildningar inom livsmedelsområdet. Det finns också mer omfattande utbildningar och kurser på högskola och universitet samt yrkesutbildningar inom livsmedel.
Om du har anställd personal, eller någon annan som hjälper till, är det ditt ansvar att se till att de har lämplig utbildning, tillräckliga kunskaper om livsmedelshygien och är väl insatt i verksamhetens rutiner.
Sidan uppdaterad: 2025-05-22