Nobelgymnasiet

Bygg- och anläggningsprogrammet

Tre elever med arbetsbyxor står bredvid varandra och ler

Vill du ha ett jobb som syns i framtiden?
Som byggare är du med och skapar bostads-hus, broar, hamnar och vägar och du kommer definitivt att sätta spår i din omgivning. Låter det spännande? Välj då bygg- och anläggningsprogrammet.

I byggbranschen finns många olika yrkes-möjligheter. Nya byggnader kommer alltid att behöva byggas och som byggare får du skapa
och underhålla allt detta.

Som byggare jobbar du både självständigt och tillsammans med andra och du får också kunskap om arbets-miljöregler och säkerhetsbestämmelser för att förebygga förslitning, arbetsskador och olyckor. 

Under första året varvas teori och praktik på skolan. Alla elever provar på att vara snickare, murare, anläggare, målare och plåtslagare. I slutet av årskurs 1 väljer du din inriktning.

APL

En ganska stor del av utbildningen i årskurs 2 och 3 kommer att ske på företag. Du är ute i arbetslivet på APL (arbetsplatsförlagdt lärande) i cirka 32 veckor av utbildningstiden. Byggarbetsplatsen förändras hela tiden och arbetet sker både inom- och utomhus. Det ställer stora krav på ett flexibelt förhållningssätt och en kontinuerlig kontakt med arbetslivet.

Programblad

Här hittar du programbladet för bygg- och anläggningsprogrammet

Frågor om programmet? 

Boka tid med studie- och yrkesvägledaren

Kontakta studie- och yrkesvägledaren

 

Uppdaterad den