Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Flicka som pysslar vid ett bord, australiensiska flaggan, två kvinnor vid ett bord
Tallåsen förskola

Tallåsen förskola

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

VFU-studenten Yasmeen från Australien och förskolläraren Karin utbyter erfarenheter

Yasmeen Kurd från Australien är en av tre utbytesstudenter på Karlstads universitet som under fem veckor får verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på Tallåsens förskola. En spännande insikt är hur viktigt kroppsspråket är för kommunikation med de yngsta barnen, som ännu inte har ett eget modersmål.

– Jag pratar med dem på engelska och använder tecken som stöd, berättar hon.

Karin Jansson är förskollärare på en av förskolans yngreavdelningar och Yasmeens handledare. Hon tycker det är intressant att få chansen att jobba nära en student från andra sidan jorden.

Spännande utbyte

– Det blir ett spännande utbyte även för mig, säger hon. Yasmeen har berättat om sin utbildning och det lilla som hon hittills har sett av hur förskolan fungerar i Australien. De praktiserar inte på samma sätt som här i Sverige, utan har fått göra verksamhetsbesök och observationer.

– Det är roligt att få visa henne hur vi arbetar och involvera henne i barngruppen, fortsätter Karin. Vi har barn som är ett–två år gamla hos oss. I en aktivitet kom vi överens om att hon först skulle förklara på engelska. Barnen förstod instruktionerna och gjorde rätt innan jag hann översätta till svenska. Det var så fascinerande att få uppleva.

Yasmeen studerar till förskollärare (Bachelor of Early childhood Education) vid Victoria University i Melbourne, Australiens näst största stad med 4,4 miljoner invånare. Under hela vårterminen, sitt andra år, är hon utbytesstudent i Sverige

Finaste universitetet!

– Karlstad är en familjevänlig stad som känns välkomnande och säker, och universitet är ett av de finaste jag har besökt, säger hon. Här finns stora valmöjligheter och många utbildningar. Vi som är utbytesstudenter kan vara med på många evenemang och utflykter som gör att jag känner mig inkluderad och får uppleva svensk kultur.

– Jag har blivit mycket väl omhändertagen här på Tallåsen, av både pedagogerna och barnen, fortsätter Yasmeen.

Karlstads universitet och Värmlands kommuner har en överenskommelse om att alla lärarstudenter ska erbjudas VFU och det finns ett system med övningsförskolor och övningsskolor.

– Jag såg en förfrågan om att ta emot VFU-studenter från Australien och nappade direkt, berättar Sara Lindh som är rektor på Tallåsens förskola. Vi har en mångkulturell miljö, i området bor familjer med en stor bredd av bakgrunder.

– Det är jätteintressant att få möta utbytesstudenterna, det blir som omvärldsspaning, fortsätter hon.

Sidan publicerad: 2023-04-11

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?