I början av september slogs portarna upp för den nya öppna förskolan på Kronoparken. I går var det dags för festlig invigning och lokalen fylldes med både gamla och nya besökare.
Öppna förskolan har varit mycket efterlängtad och många hörde av sig och knackade på redan innan öppning för att fråga när det var dags.
- Det är en helt fantastisk verksamhet på alla plan. Här möts människor som inte skulle ha träffats annars utifrån att de alla har små barn. För familjer som inte rör sig så mycket utanför hemmet i vanliga fall kan det öppnas en helt ny värld när de kommer hit. De kan också bygga relationer som de inte skulle haft möjlighet till annars, säger enhetschef Ulrica Segerström.
Öppna förskolan har fått mycket fin respons. Trots att de inte haft öppet så länge kommer det redan runt 100 besökare varje vecka, och det är hela tiden nya familjer som hittar dit.
Två dagar i veckan erbjuds undervisning i SFI (svenska för invandrare) för föräldralediga vilket har blivit mycket populärt. Många har redan börjat med studierna och fler är på gång. SFI för föräldralediga erbjuds även på familjecentralerna Rud och Västerstrand, och flera av deltagarna studerar även där. Att bli klar med SFI studierna under föräldraledigheten gör det möjligt att sedan fortsätta med andra studier.
- Öppna förskolan är en viktig mötesplats för de som bor på Kronoparken och jag blir alldeles varm inombords när jag besöker verksamheten. SFI för föräldralediga var från början ett politiskt förslag och det är fantastiskt att se att det har fallit så väl ut, säger Lina Larhult (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden som klippte bandet.
De två delarna drar besökare till varandra. Familjer som kommer till öppna förskolan upptäcker möjligheten med SFI, och de som kommer för SFI stannar ofta kvar och deltar i de övriga aktiviteterna.
Tillsammans med biblioteket erbjuds besökarna att låna hem färdiga bokpåsar. Konceptet kallas hallbibliotek och har tagits fram på alla öppna förskolor inom satsningen Förundran, där förskolor, barnavårdscentraler och bibliotek i Värmland deltar. Satsningen fortsätter sedan när barnen börjar i förskolan. Då genomförs bland annat bokprat med vårdnadshavare och alla barn får en bok. Läsning och språk spelar en avgörande roll för senare kunskapsinhämtning och föräldrar och förskola kan tillsamman bidra till att skapa läslust i tidig ålder.
Lokalen på Jakthornsgatan är nyrenoverad och anpassad för att vara en öppen förskola. Det mesta av möblerna består av återbruk som blivit över vid renoveringar av andra förskolor.
Öppna förskolan vänder sig till föräldrar och barn i åldern 0-6 år. Här kan de träffa andra barn och vuxna för att leka, sjunga, pyssla och umgås tillsammans med en förskollärare.
Sidan uppdaterad: 2023-12-01