Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
En flicka i en rullstolsgunga och bild av en lekplats

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Nu är kommunens första rullstolsgunga invigd

I Karlstads kommun är flera utemiljöer tillgänglighetsanpassade, från vandringsleder till lekplatser. På Hultsbergsskolan har Karlstads kommun tagit anpassningen av lekplatser till en annan nivå en rullstolsgunga som förenar lek och självständighet.

I Karlstads kommun ska alla trivas och då är det viktigt med miljöer som är tillgänglighetsanpassade. På Hultsbergsskolan finns en särskoleenhet med elever som läser efter särskolans ämnesområden och flertalet av eleverna har behov av rullstol, helt eller delvis.

Mer rörelse och fler aktivitetsval på skolgården

Den nya gungan på Hultsbergsskolan stimulerar eleverna till mer rörelse och fler aktivitetsval ute på skolgården.

– Rörelse, hälsa och välmående hänger ihop och vi ville få till en förbättring av utemiljön. Vi såg till att exempelvis bord, sandlek och aktivitetstavlor anpassades ännu mer, och införskaffade även en nedsänkt studsmatta. berättar Marie-Lousie Elfstedt, rektor på Hultsbergsskolan.

Ingen tumstock mäter sig mot eleverna

Eleverna deltog under byggprojektet, för att de nya anpassningarna skulle bli optimala.

–De fick vara med som måttstockar för att hitta bra höjder på allt som skulle konstrueras. Det var både uppskattat och roligt för våra elever och skapade en känsla av delaktighet, säger Marie-Lousie Elfstedt.

Mer aktivitet på skolgården

Resultatet är tydligt, eleverna är mer aktiva än tidigare och vill vara ute. Den nya rullstolsgungan gör det möjligt för elever att gunga på egen hand, med hjälp av rep som man drar i.

–Det finns många små saker som man kan få till för att göra det mer tillgängligt för fler att kunna delta, avslutar Marie Luise Elfstedt, som hoppas på efterföljare inom kommunen.

Rullstolsgunga på en skolgård
Barn i en rullstolsgunga på en skolgård

Sidan publicerad: 2022-11-02

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?