Elever och kockar vid en frukostbuffe i ett skolkök
Från vänster: Norrstrandsskolans kökschef Tobias Ellström, Ebba Andersson, Wilma Hulling, Al-Fatih Alrifae, Alice Erlandsson och Tilda Granevald. Foto: Fredrik Karlsson

Norrstrandsskolan och Västerstrandsskolan har gått vidare till final i tävlingen Arla Guldko 2023

Den 8 maj avgörs det, om Norrstrandsskolan tar hem titeln i kategorin Årets Frukostlyft och Västerstrandsskolan i kategorin Bästa Matglädjeskola. En årlig tävling som arrangeras av Arla för att främja elevers måltider i skolan.

Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden och inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik. Vinnarna koras vid den stora finalen i Stockholm den 8 maj 2023 och får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium.

Norrstrandsskolan Årets Frukostlyft

Norrstrandsskolan är en av de tre skolor som har gått vidare i kategorin Årets Frukostlyft. De har satsat på att erbjuda sina elever frukost och därmed ge dem en bra start på dagen.

– Vi vill lyfta fram goda exempel på skolor som genom att ha förbättrat eller infört frukostservering har ökat elevernas trivsel och gett dem bättre förutsättningar att ta till sig undervisningen. Finalisterna motsvarar det här mer än väl. Alla visar på en imponerande drivkraft och uppfinningsrikedom, säger Erica Elfving, projektledare för Arla Guldko.

Finalisterna som förutom Norrstrandsskolan består av Sjödalsgymnasiet i Huddinge och Väståkraskolan i Anderslöv. De kommer alla att granskas av en jury där bland annat stjärnkocken Martin Moses deltar.

Västerstrandsskolan Bästa Matglädjeskola

Västerstrandsskolan är en av tre finalister i Bästa Matglädjeskola. Köket erbjuder en varierad lunchbuffé och målet är att utbudet ska ge en trygghet hos alla och samtidigt på ett lekfullt sätt locka med spännande rätter eller råvaror som kompletterar det trygga valet. Om en fiskrätt serveras så lagar köket även lite blåmusslor som gästerna kan få provsmaka som ett exempel.

– Matglädje i köket är när vi får laga mat från grunden, känna att vi som grupp levererar på en nivå som är hög och som alla står för. Våra erfarenheter och personligheter kompletterar varandra och bidrar till en härlig mix. När vi ser att den goda stämningen sprids och smittar av sig på eleverna så känns det fantastiskt, säger Niklas Nordström, köksansvarig på Västerstrandsskolan.

Det läggs även en stor vikt på matsvinn, vilket är minimalt då köket återanvänder det mesta till salladsbufféer, soppor, grytor, brödbak med mera. Köket pratar även mycket med skolans elever om matsvinn och hur det kan minskas. Detta görs genom att visualisera svinnet med vad det motsvarar i antal varv runt jorden eller antal mobiltelefoner.

De två andra finalisterna är Stenkulans skola i Lerum och Stora Hammars skola i Vellinge. Nästa steg i tävlingen är att finalisterna granskas av en jury där bland annat stjärnkocken Paul Svensson deltar.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

22 Juli 2024