Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Tjejerna som vann tillsammans med sina diplom och juryn
Nellie Antonsson Ohlsson och Louize Haag från Hultsbergsskolan stod som vinnare när stadsfinalen av Kockduellen avgjordes. Foton: Katarina Averås

Nellie Antonsson Ohlsson och Louize Haag från Hultsbergsskolan stod som vinnare när stadsfinalen av Kockduellen avgjordes. Foton: Katarina Averås

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Kockduellens jury imponerad: ”Bättre än på många av Karlstads lunchställen”

Färsbiffar och duchessetoppar med himmelsk gräddsås och rårörda lingon. Efter ett mycket svårt juryarbete korades till slut Hultsbergsskolans lag som vinnare i Kockduellens stadsfinal, som arrangerades av Tingvallagymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram på onsdagskvällen.

Det är första säsongen som flera av Karlstads kommuns grundskolor deltar i branschorganisationen Visitas rikstäckande skoltävling. Kock är ett bristyrke och förhoppningen är att skapa ett större intresse för matlagning och på sikt öka antalet sökande till gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram.

Under hösten har alla elever i årskurs 9 på Frödingskolan, Hultsbergsskolan, Mariebergsskolan och Nyeds skola varit med i Kockduellen på en hemkunskapslektion. De har arbetat två och två. Att tävla och få en jurybedömning har dock varit frivilligt.

– Vi har fått uppleva väldigt mycket energi och stolthet, säger Fredrik Lundquist, en av Karlstads kommuns kostchefer och projektledare för Kockduellen.

Tränat och provlagat

Nu har de vinnande lagen från respektive skola har haft några veckor på sig att skapa sitt tävlingsrecept, provlaga och träna. Maträtten baseras på en formbar vegofärs av ärta. För övrigt är det fritt fram att välja från en gedigen samling råvaror som under hela finalen står uppdukad mitt i köket.

Med start prick klockan 16 tar lagen köket i besittning med fem minuters mellanrum. I bakgrunden rör sig kockelever från årskurs ett med uppgift att så snart det behövs assistera de tävlande så att de hittar rätt redskap och får igång storkökets spisplattor och ugnar.

Jonas Gustafsson är yrkeslärare och tävlingsledare för stadsfinalen.

– Ni har 50 minuter på er. Juryn kommer att bedöma allt från utseende och uppläggning till ert samarbete och metod, säger han. Men smaken är såklart viktigast! Lycka till!

Många olika saker som bedöms

Anton Ritzman tar studenten i juni. Han ser fram emot att bli klar med sin utbildning och att få börja jobba på heltid. Idag är han en av fyra professionellt verksamma kockar i juryn. De övriga är Martin Lage, köksansvarig på Färjestadsskolan, Marco de Mitri, köksmästare på Scandic Winn/City och Christoffer Schyman, kökschef på Matstudion. Med papper och penna följer de arbetet, ställer frågor och utbyter blickar med varandra.

– Vi ska skapa oss en helhetsbild av lagens arbete i köket, säger Martin. Vi bedömer också receptens svårighetsgrad och hur råvarorna hanteras. Portionsstorleken kommer också att vara viktig.

– Matlagning handlar bland annat om planering och rätt tajming, konstaterar Christoffer. Vissa saker är viktiga att komma igång med snabbt för att allt ska vara klart samtidigt innan det är dags för uppläggning och presentation.

Full koncentration

Först är det förvånansvärt tyst i köket. Koncentrationen är hög, de tävlande hämtar in rätt råvaror, mäter upp och mixar. Men snart sprider sig värmen från heta ugnar och plattor, rösterna blir mer intensiva och klockan tickar på väldigt snabbt.

Pashi och Armend från Frödingskolan har skapat ett recept med rostad klyftpotatis och morot, falafel och vitlökssås.

– Nu måste rotsakerna in i ugnen, konstaterar de med en blick på klockan som visar att det är 25 minuter kvar av tiden.

Vid deras sida arbetar Natalie och Johannes från Nyeds skola. Det är från deras panna det doftar som mest intensivt av hackad färsk chili och vitlök. Efter att ha fräst med även vegofärsen är fyllningen till tre färgstarka portionsomeletter klar.

Yrsa och Ester från Mariebergsskolan följer metodiskt sitt nedtecknade recept till vegobiffar med krämig jordärtskockspuré toppad med smörstekta färska champinjoner. Uppläggningen imponerar på juryn när det väl är dags för avsmakning.

– Riktigt gott med rejäl stekyta, säger Marco.

– Faktiskt bättre än på många av stans lunchrestauranger, säger Christoffer när han blickar ut över de fyra färdiglagade tävlingsbidragen.

Nellie och Louize fördelar med varsamma händer sin maträtt på tre vita, stora tallrikar. En skickas direkt vidare till juryn för bedömning, en visas upp för publiken och den sista portionen är deras egen.

Publiken med lärare, skolchefer, vårdnadshavare och vänner till de tävlande lagen följer allt som händer i köket via en digital skärm i ett rum bredvid. De bjuds på bubbel att dricka och festliga snittar. När slutsignalen ringt för det sista laget behöver juryn ytterligare en stund för sina överläggningar innan Jonas påannonserar:

– Vi har ett resultat!

Juryns motivering

Juryn har utsett Christoffer till ordförande och han konstaterar att det har varit otroligt jämnt mellan lagen och svårt att utse en vinnare. Han läser upp motiveringen som lyder:

”Med bra kommunikation och tydliga roller så överträffade det vinnande laget oss kockar med fin uppläggning – finare än flertalet av stans lunchrestauranger. Dessutom var det väldigt god smak. Här har vi framtidens kockar.”

Louize och Nellie representerar nu Karlstads kommun när Kockduellens nästa fas tar vid. Av alla bidrag som skickas in från olika skolor i Sverige kommer tio lag att kvalificera sig till riksfinalen som går av stapeln den 30 mars i Stockholm.

Vinnarrätten: Färsbiffar och duchessetoppar med himmelsk gräddsås och rårörda lingon
Vinnarrätten: Färsbiffar och duchessetoppar med himmelsk gräddsås och rårörda lingon
Tre tjejer i ett kök bland grönsaker
Två tjejer i förkläde som rör i en kastrull
Kille i förkläde som rör i en bunke med en hålslev
KIlle och tjej som plockar bland grönsaker i ett kök
Tre tjejer i ett kök bland grönsaker och matvaror
Tjej i förkläde som skalar en morot
Två kocka som provsmakar en tallrik mat
Tallrik med omelett och ris
Tallrik med stekt svamp
Tallrik med färsbiffar och klyftpotatis

Sidan publicerad: 2023-02-24

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?