Frida Nilsson (C), Elina Ahmeti och Simav Hasan står vid Rudsskolans mensskydds-skåp
Frida Nilsson, kommunalråd (C) tillsammans med eleverna Elina Ahmeti och Simav Hasan vid ett av Rudsskolans menskydds-skåp.

Nu inför Karlstads kommun gratis mensskydd i grundskolan

Lagom till skolstart har 30 skoltoaletter rustats med skåp från RedLocker som ska ge alla elever i grundskolan fri tillgång till mensskydd.

Tidigare i år togs beslutet att sätta upp mensskydds-skåp från RedLocker på 23 av Karlstads kommuns grundskolor. Skåpen är nu monterade, vilket innebär att alla elever på mellanstadiet och högstadiet kommer att ha fri tillgång till kostnadsfria mensskydd i skolan.

–Detta är en viktig satsning för våra kommunala grundskolor. Att mensskydd ska vara lika tillgängliga och kostnadsfria som andra sanitetsprodukter är en fråga om såväl jämställdhet som jämlikhet, då familjer har det olika gott ställt, säger Frida Nilsson, kommunalråd (C), Karlstads kommun

Att tillgängliggöra mensskydd ska också bidra till att avdramatisera, ge utrymme till diskussion och minska stigmat som kan finnas kring mens.

En extra räddning

Elina Ahmeti och Simav Hasan som går i årskurs 9 på Rudsskolan och är med i elevrådet tycker att kostnadsfria mensskydd ska vara en självklarhet:

–Det är en extra räddning ifall man glömmer att ta med sig, eller för de som inte har råd. Nu behöver man inte vara orolig om man skulle få det mitt på dagen, utan kan fokusera mer på skolan istället.

Mensskydd har varit kostnadsfria och funnits tillgängliga i mindre skala innan mensskydds-skåpen fanns, men inte som alternativ på elevernas egna toaletter.

–Vi kan hämta mensskydd hos skolsköterskan också, men en del är inte alls bekväma med att göra det, vissa åker till och med hem. Nu blir det lättåtkomligt för alla, säger Elina och Simav.

Elevinflytandet är viktigt

Idag har grundskolorna mellan ett och tre skåp monterade på skoltoaletterna. Alla skåp är idag rustade med tamponger och bindor med vingar. Elevinflytandet kommer att vara viktigt för att se vidare på fler möjligheter av kostnadsfria mensskydd på skolorna framöver.

–Vi hade elever just här på Rudsskolan för några år sedan som engagerade sig i frågan. Därför är det så roligt att se att deras röst har blivit hörda och att elevinflytandet är så viktigt, säger Birgitta Vuorinen, biträdande skolledare på Rudsskolan.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

15 Juli 2024