Vålbergsskolan dansade för att uppmärksamma psykisk hälsa

Den 8 september deltog Vålbergsskolan som en av många skolor i Dansa för livet – en manifestation för psykisk hälsa. Elever i årskurs 3 ledde dansen och övriga hängde på

30.000 elever från Luleå i norr till Trelleborg i söder deltog i Dansa för livet för att uppmärksamma att mer samtal och arbete behövs kring psykisk hälsa. Det är ett samarbete med Tim Bergling-stiftelsen, som skapades efter att Tim Bergling (Avicii) begick självmord efter att ha lidit av psykisk ohälsa under delar av sitt liv.

– Psykisk ohälsa går ner i åldrarna i Sverige så vi tycker det är viktigt att uppmärksamma det och då är dans ett bra sätt som man mår bra av på många vis, säger idrottslärare Andrea Rolf.

Elever i årskurs 3 ledde dansen tillsammans med Andrea och årskurs F-6 hängde på.

Om psykisk ohälsa bland unga

I Sverige lider varannan 15-åring av psykiska besvär och i åldersgruppen 16–29 år är de som mår dåligt ännu fler. Bland unga personer mellan 15–24 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.

Här kan du läsa mer:

Om unga människors psykiska hälsa på WHO:s webbplats Länk till annan webbplats.

Unicef Sverige om psykisk hälsa och strategier för ökat välmående ur barn och ungas perspektiv: "Lyssna, vi har något att säga" Länk till annan webbplats.

Skolverkets rapport Hälsa för lärande – lärande för hälsa Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

7 December 2023