Animerad bild med text Norrstrandsskolans musikprofil 30 år

30 år med Norrstrandsskolans musikprofil

I år är det 30 år sedan Norrstrandsskolans musikklasser såg dagens ljus och det uppmärksammas på olika sätt under läsåret med hjälp av både gamla och nya elever.

Men först en historisk tillbakablick... År 1992 kom friskolereformen, skolan kommunaliserades och eleverna fick rätt att välja skola. På Norrstrandsskolan satt dåvarande rektor Gunnar Fast och funderade på hur det skulle påverka konkurrensen om eleverna.

Porträttbild på Gunnar Fast, tidigare rektor på Norrstrandsskolan
Gunnar Fast, tidigare rektor på Norrstrandsskolan

- Jag tänkte att det vore en bra idé att starta en profil, och det som fanns vid den tiden var just musik, till exempel Adolf Fredriks musikklasser och några till. Musik var en beprövad profil, körsång var en stor fritidssysselsättning och jag visste att det hade pratats om musikklasser i politiken – så vi ansökte till Skolstyrelsen (nuvarande barn- och ungdomsnämnden) och fick godkänt att starta, berättar Gunnar.

Musik varje dag

Konceptet innebar musik varje dag och profilen lanserades 1993 genom en massiv informationsinsats under parollen ”musik i en klass för sig”. Fokus låg då, som nu, på körsång och för att hålla en hög kvalitet antogs eleverna via färdighetsprov. Intresset var stort och platserna fylldes redan första året. För att komma i gång ordentligt antogs elever både till fyran och sjuan.

- Vi började direkt med konserter och letade upp olika ställen att sjunga på. Det fanns också många intresserade och engagerade föräldrar som ville hjälpa till och vi valde snabbt att bilda en föräldraförening, fortsätter Gunnar.

Musikhuset blev ett lyft

Profilen fortsatte att attrahera både elever och lärare, men skolan var trångbodd och musikeleverna fick öva i aulan och på alla möjliga ställen där det fanns en vrå över. Ljudet spred dock sig via ventilationen och grannklasserna muttrade över att behöva lyssna på julsånger redan i augusti. Då föddes idén om egna lokaler, och hösten 2015 invigdes det specialbyggda Musikhuset med alla förutsättningar en musikklass kan önska sig.

Något annat som lyfte profilen ytterligare var samarbetet med Wermland Opera kring bland annat den stora Luciakonserten.

- Det blev en helt annan nivå på konserterna när vi kunde samarbeta med deras professionella musiker och dirigenter, och vi flyttade även konserten till Karlstad CCC där de fanns bättre möjligheter till en proffsig produktion, säger Gunnar.

En tradition

Musikklasserna har blivit en tradition och nu börjar barn till tidigare elever söka sig till skolan. Det är inte många som haft kvar sin musikprofil så länge och Gunnar har en tydlig tanke om varför det blivit så lyckat.

- Vi erbjuder eleverna något de brinner för, och det är något de har med sig hela livet oavsett om de fortsätter att jobba med musik eller inte. Sen måste man leva med tiden, spana på vad som händer i samhället och plocka upp det eleverna är intresserade av, men utan att tappa traditionerna. Vi uppnådde mer än vad vi trodde var möjligt, och det är roligt att se att det lever kvar än, avslutar Gunnar.

Hur ska jubileet uppmärksammas?

Årets luciakonsert går av stapeln 16 och 17 december och en av solisterna är den tidigare musikprofileleven Agnes Christensson. Agnes är utbildad musikalartist vid Balettakademin i Göteborg och har deltagit i flera större uppsättningar runt om i landet. Just nu medverkar hon i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann på Wermland Opera.

- Många elever har redan sett henne i ”Hundraåringen” och tycker att det är coolt att få samarbeta med en kändis. Hon är verkligen en inspiration och visar att det finns alla möjligheter att arbeta i musikbranschen i framtiden, säger Aime Gummeson som är musiklärare på musikprofilen.

Aime var inte med riktigt från början, men har jobbat på skolan i 24 år och kan se tillbaka på många härliga minnen.

- Jag är så tacksam för att få jobba med dessa härliga ungar. Vi mår alla bra av det praktiskt-estetiska och eleverna får en fantastisk gemenskap där de kan visa upp sitt innersta som de kanske inte vågat annars. Det är roligt att profilen levt kvar så länge både för oss, för eleverna, och för de som får tar del av deras arbete. Det är alltid uppskattat när vi är ute och uppträder, och just detta jubileumsår försöker vi att vara ute och visa upp och lite extra, avslutar Aime.

På Norrstrandsskolans musikklassers Facebooksida uppmärksammas flera tidigare elever som i dag arbetar inom musik, dans och teater på olika sätt.

Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad: 2023-12-13

13 September 2024