
Aksel och Ceylinaz kycklingpasta gav vinst i Kockduellens stadsfinal
När Kockduellens stadsfinal avgjordes kammade Aksel och Ceylinaz från Hultsbergsskolan hem förstaplatsen med sin egengjorda pasta med ört- och färskostfylld kycklingfilé och paprikasås.
Det är tredje året som flera av Karlstads kommuns grundskolor deltar i branschorganisationen Visitas rikstäckande skoltävling Kockduellen. Kock är ett bristyrke och förhoppningen är att skapa ett större intresse för matlagning och på sikt öka antalet sökande till gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram.
Under hösten har alla elever i årskurs 9 på Frödingskolan, Hultsbergsskolan, Rudsskolan och Nyeds skola varit med i Kockduellen på en hemkunskapslektion. De har arbetat två och två. Att tävla och få en jurybedömning har dock varit frivilligt. De vinnande lagen från respektive skola har sedan skapat och provlagat sitt tävlingsrecept där årets huvudråvara var krämig vitost.
Hård konkurrens
Stadsfinalen arrangeras av Tingvallagymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram. Publiken med lärare, rektorer, föräldrar och vänner till de tävlande lagen kunde följa allt som hände i köket via en digital skärm i ett rum bredvid. Eleverna hade en timme på sig att laga två tallrikar av sin rätt - en till juryn och en att visa för publiken.
Konkurrensen var hård och juryn hade ett svårt arbete med att skilja de tävlande lagen åt. De bedömde allt från utseende och uppläggning till samarbete och metod, men allra viktigast var så klart smaken.
Juryns motivering:
"Den vinnande rätten imponerade oss med sin eleganta presentation och utsökta smak. Varje detalj var noggrant genomtänkt och utförd med en precision som vittnar om en förståelse för matlagningens konst. Smakerna var harmoniskt balanserade och varje tugga bjöd på en spännande upplevelse.
Laget visade enastående samarbetsförmåga och kreativitet genom hela processen. Deras förmåga att arbeta tillsammans resulterade i en maträtt som var både innovativ och minnesvärd. Tillvägagångssättet var metodiskt och välplanerat, vilket speglade en hög grad av professionalism och engagemang. Varje steg i processen utfördes med stor omsorg och precision, vilket bidrog till det fantastiska slutresultatet.
Vi gratulerar Hultsberg till denna välförtjänta seger och ser fram emot att följa er fortsatta framgångar inom matlagningens värld."

Riksfinal i Stockholm
Aksel och Ceylinaz representerar nu Karlstads kommun när Kockduellens nästa fas tar vid. Av alla bidrag som skickas in från olika skolor i Sverige kommer tio lag att kvalificera sig till riksfinalen som går av stapeln den 28 mars i Stockholm. Vilka som går till riksfinal presenteras den 7 mars.
Rudsskolans lag tillsammans med juryn som bestod av Joakim Johansson, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet, Torild Wahlfridsson Dahl, elev i årskurs 3 på restaurang- och livsmedelsprogrammet samt Kristin Prahl, kock på Norrstrandsskolan.
Se hur Aksel och Ceylinaz presenterar sin rätt i filmen nedan




Se hur Aksel och Ceylinaz presenterar sin rätt i filmen nedan.
Sidan publicerad: 2025-02-21
Hittade du det du sökte på sidan?