Jobbspår: En vinn-vinn för arbetsgivare och arbetssökande
Idag har många arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens. Samtidigt finns det människor som skulle kunna fylla verksamheternas behov efter en kort utbildning. Det är här Jobbspår kommer in i bilden.
Tanken med Jobbspår är att både tillgodose arbetsgivares kompetensbehov och skapa effektivare vägar till sysselsättning. En skräddarsydd utbildning blir en vinn-vinn-situation för arbetsgivare och arbetssökande.
”Jag är glad när jag är på praktiken”
Shamso Ali deltar i Jobbspår och har just nu praktik på barn- och ungdomsförvaltningens enhet för kost och städ. Här får hon lära sig yrket på förskolor runt om i Karlstad.
– Jag är glad när jag är på praktiken. Jag får lära mig att förbereda maten i köket och att städa på avdelningen. Jag träffar många snälla människor. Barnen pratar med mig och frågar vad jag gör och då får jag öva på språket. Jag trivs jättebra.
På varje praktikplats finns en handledare som stöttar deltagarna under utbildningen. Fahrije Misimi är en av Shamsos handledare.
– Shamso är så duktig. Jag lägger all min kraft på att hjälpa henne och ge henne självförtroende. Jag säger ofta till henne ”Du är duktig! Kämpa! Visa att du kan!”. Jag blir glad och stolt av att se henne utvecklas.
Fokus på rätt kompetens
I ett Jobbspår får arbetsgivaren vara med och styra innehållet i utbildningen. Idén är att deltagarna ska vara så pass förberedda att de kan erbjudas en anställning när Jobbspåret är slut. Anne-Marie Kindbom är enhetschef för verksamheten där Shamso praktiserar.
– Jobbspår är en perfekt satsning för oss som är i behov av kunniga medarbetare. Här får vi möjlighet att utbilda den arbetskraft som vi behöver. Det känns samtidigt bra i magen att ge människor utanför arbetsmarknaden en chans till ett värdefullt jobb.
Praktik och studier i kombination
När deltagarna i ett Jobbspår inte praktiserar studerar de svenska på vuxenutbildningen i Karlstad. Sara Gärdesund Sarac är lärare och berättar om deltagarnas framsteg.
– I skolan tränar vi på språket med hjälp av material som används på arbetsplatsen i vardagen. Nu kan deltagarna berätta för mig om deras dagar på praktiken och diskutera med varandra om annat som har med jobbet att göra. Det är fantastiskt att följa deras utveckling.
Samverkan är nyckeln
Framgångsfaktorn för Jobbspår är samverkan mellan Karlstads kommuns verksamheter. Jobbcenter (arbetsmarknads- och socialförvaltningen) är den samordnande parten. Vuxenutbildningen Karlstad (gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen) anordnar deltagarnas undervisning. Arbetsgivaren som vill rekrytera bidrar med praktikplatsen, i det här fallet barn- och ungdomsförvaltningen. Genom tillsammansarbete skräddarsys en utbildning som både fyller kompetensbehov och får fler att nå egenförsörjning.
Jobbspår är en del av Yrkesväg
Yrkesväg är ett hållbarhetsprojekt som ska bidra till att förbättra integration och möjligheter för personer med medborgarskap utanför EU att etablera sig i det svenska samhälls- och arbetslivet.
Länsstyrelsen Värmland är projektägare för Yrkesväg. Projektet pågår från november 2022 till och med juni 2026. Yrkesväg medfinansieras av Europeiska unionen genom Asyl-, migrations- och integrationsfonden.
Sidan publicerad: 2025-01-08
Hittade du det du sökte på sidan?