På sammanträdet den 22 februari 2023 beslutade barn- och ungdomsnämnden bland annat om bokslut för 2022 samt rapporter kring aktivitetsskolan och försök med skolfrukost
Barn- och ungdomsnämndens bokslut innehåller bland annat viktigare händelser, ekonomisk uppföljning samt redovisning och uppföljning av verksamhetens mål.
Exempel på viktiga händelser under året.
Bokslutet visar en budgetavvikelse för år 2022 på -30,6 miljoner kronor. Underskottet är delvis ett planerat uttag av nämndens eget kapital på 21 miljoner kronor i syfte att bland annat säkerställa att ordinarie verksamhet kan bibehållas i sin nuvarande form, en resursförstärkning för mindre barngrupper och personaltäthet i förskolan, förbättrad trygghet och studiero samt att intensifiera arbetsmiljö-, hälso- och friskvårdsarbetet i förvaltningen.
Nämnden bidrar till kommunens övergripande mål och har kompletterat de övergripande målen med 12 nämndmål. Bedömningen är att nämndens sammantagna måluppfyllelse för 2022 är god eller relativt god för samtliga mål. I Årsredovisningen finns all information som förklarar nämndens resultat och en detaljerad redovisning av hur nämnden uppfyller målen.
Nämnden bidrar till kommunens övergripande mål och har kompletterat de övergripande målen med 12 nämndmål. Bedömningen är att nämndens sammantagna måluppfyllelse för 2022 är god eller relativt god för samtliga mål. I Årsredovisningen finns all information som förklarar nämndens resultat och en detaljerad redovisning av hur nämnden uppfyller målen.
Årsredovisningen för barn- och ungdomsnämnden för 2022 godkändes.
Barn- och ungdomsförvaltningen har undersökt effekterna av att servera eleverna frukost och tillgång till extra energi. Först ut var Norrstrandsskolan där försökskonceptet var att erbjuda eleverna tillgång till fria, mindre mellanmål i skolrestaurangen under hela skoldagen. Efter ett politiskt initiativ från det förra blågröna styret utökades försöksverksamheten till ytterligare två skolor (Vålbergsskolan och Frödingskolan) där eleverna under de sista månaderna på höstterminen 2022 serverades frukost före skolstart. Huvudsyftet var att utvärdera vilka effekter skolfrukost kan ha på elevers hälsa och prestation i skolan.
Utvärderingen visar att skolfrukost kan ha positiva effekter på elevernas koncentration och matvanor över dagen. Att använda skolfrukosten som en ”incheckning” skapade en lugn start på dagen. Utvärderingen hintar också om att enklare energitillskott istället för traditionell frukost fungerar bra och då särskilt uppskattas av elever med långa skoldagar som inte går på fritids.
I rapporten redovisas även hur mycket det skulle kosta Karlstads kommun att införa skolfrukost på grundskolor med många elever vars familjer har försörjningsstöd.
Återrapportering av politiskt initiativ om skolfrukost godkändes.
Det treåriga projektet Aktivitetsskolan har lämnat sin första delrapport. Intresset från eleverna på de utvalda skolorna har varit stort. Eleverna uppskattar aktiviteterna och deltagarantalet har varit högt.
Projektet finansieras med 2,6 miljoner kronor ur Karlstads kommuns sociala investeringsfond. Syftet är att i samverkan med kultur- och fritidsförvaltningen samt föreningar, studieförbund och andra kulturaktörer öka utbudet av kulturaktiviteter för barn i åk 4–6, en period då allt fler slutar på fritids. Aktivitetsskolan kompletterar därmed utbudet inom Idrottsskolan. Målet är att fler barn på sikt ska delta i föreningslivet samt att förebygga psykisk ohälsa och utanförskap genom att skapa förutsättningar för en meningsfull fritid.
Genom en enkät har skolornas elever själva fått lämna önskemål om vilka aktiviteter de vill testa, vilket i största möjliga mån har fått styra verksamheten. En slutsats är att Aktivitetsskolan bidrar till att fler barn får möjlighet till en meningsfull, trygg och utvecklande fritid.
Sidan uppdaterad: 2023-12-01