Titta på en sammanfattning av kommunstyrelsens senaste beslut.
Följande ärenden beslutades på kommunstyrelsens sammanträde.
Karlstads Bostads AB har i uppdrag att utveckla bostäder som möter karlstadsbornas behov i samverkan med berörda förvaltningar, som till exempel att bygga nya lägenheter. Mellan åren 2021-2025 har bolagets mål varit att bygga 500 nya lägenheter, nu förlängs produktionstiden för samma antal lägenheter till 2027.
Svårigheter med leveranser samt ökade materialpriser på grund av omvärldsläget har medfört förseningar, detta bidrar också till att riskerna ökar i projekten med minskad lönsamhet som följd. Kommunledningskontoret ställer sig bakom bolagets bedömning att anpassa byggtakten till marknadsläget.
Beslut
Kommunstyrelsen godkänner förslaget. Den borgerliga alliansen deltog ej i beslutet.
Barn- och ungdomsnämnden och kultur- och fritidsnämnden beviljades 2022 2,6 miljoner kronor ur den sociala investeringsfonden för att utöka fritidsaktiviteter i samarbete med föreningslivet. Man startade det treåriga projektet Aktivitetsskolan som erbjuder fritidsaktiviteter med inriktning på kultur, förlagda i skollokaler. Aktiviteterna är riktade till elever i mellanstadiet och arrangeras av föreningar. Målet är att öka föreningsdeltagande samt förebygga psykisk ohälsa och utanförskap genom att skapa en meningsfull fritid.
I samband med beslutet gavs även uppdraget om en årlig uppföljning av såväl sociala- som ekonomiska effekter. Redovisningen visar att projektet under 2022 har svarat upp till de målsättningar som finns.
Beslut
Kommunstyrelsen godkänner redovisningen.
Under hösten 2021 tog regeringen beslut om att tillsätta en utredare som ska främja försöksverksamheter inom kommuner och regioner. Det handlar om att kommuner och regioner behöver hitta nya arbetssätt och tekniska lösningar för att stärka kommunsektorns förmåga att tillhandahålla välfärdstjänster av god kvalitet i framtiden. Karlstads kommun inkommer nu till utredningen med förslag om försöksverksamhet att möjliggöra för kommunala energibolag att producera och tillhandahålla vätgas för annat än kommunens egna behov.
Beslut
Kommunstyrelsen bifaller förslaget. Sverigedemokraterna deltog ej i beslutet.
Den globala konkurrensen om investeringar och etableringar är i dag hård, nu vill Karlstad bli en del av Stockholm Business Alliance (SBA). SBA är ett partnerskap mellan 54 kommuner i åtta län vars mål är att attrahera utländska investeringar till regionen och att marknadsföra regionen internationellt.
Medlemskapet kostar 400 000 kronor och föreslås tas från kommunstyrelsens anslag för oförutsedda behov 2023.
Beslut
Kommunstyrelsen beslutar att kommunledningskontoret får i uppdrag att ansöka om medlemskap i Stockholm Business Alliance.
Kommunfullmäktige beslutade den 9 december 2021 att anta detaljplan för resecentrum. Syftet med planen är att skapa förutsättningar för ett nytt attraktivt och välfungerande resecentrum som utgör en integrerad del av staden. Flera parter överklagade beslutet.
Mark- och miljööverdomstolen har därefter i februari 2023 upphävt detaljplanen på grund av att kommunen inte haft klara dispensbeslut kring de träd som behöver tas ned. Nu inkommer kommunen med ett yttrande i målet.
Beslut
Kommunstyrelsen godkänner yttrandet som översänds till mark- och miljööverdomstolen. Sverigedemokraterna och den borgerliga alliansen deltog ej i beslutet.
Planen ska ta sikte mot en smart och hållbar stad och kunna möta kommunens och samhällets utmaningar med digitalisering och data som möjliggörare. Det är kommunledningskontoret som har tagit fram planen och arbetet med att starta upp processen är i gång – se handling för tidsplan och innehåll.
Beslut
Kommunstyrelsen godkänner återrapporteringen.
I samband kommunfullmäktiges beslut, avseende budget och strategisk plan för perioden 2022 - 2024, fick kommunstyrelsen i uppdrag att öka samordningen av kommunkoncernens verksamhetsutveckling i en digital tid.
Målet är att ställa om till nya arbetssätt genom att använda tekniken bättre och smartare. I uppdraget ingår också att finna former för att öka Karlstadsbornas möjlighet till involvering och samskapande av nya digitala tjänster.
Kommunledningskontoret återrapporterar nu till kommunstyrelsen att uppdraget framskrider i en snabb och positiv riktning.
Beslut
Kommunstyrelsen godkänner återrapporteringen.
Kommunstyrelsen har fått i uppdrag att i samverkan med teknik- och fastighetsnämnden och andra berörda aktörer ta fram en driftsberäkning samt en investeringskostnad för upprustning av Skutbergsgården – där innehållet ska ha fokus på barn och unga!
Nu återrapporterar kommunledningskontoret till kommunstyrelsen. Skutbergsgården har haft eftersatt underhåll under längre tid vilket gör att det finns behov av totalrenovering, bland annat måste radon åtgärdas och gården ska tillgänglighetsanpassas, investeringskostnaden beräknas landa på 17 miljoner kronor. Driftskostnaden beräknas till drygt en miljon per år.
Beslut
Kommunstyrelsen godkänner återrapporteringen.
Följande ärenden ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut.
Kontaktcenter redovisar årligen till kommunfullmäktige vilka ärenden man hanterat. Under 2022 hanterade Kontaktcenter 151 694 ärenden, vilket är en ökning jämfört med föregående år.
De uppdrag som är störst hos Kontaktcenter kommer från vård- och omsorgsförvaltningen, teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads Bostads AB och arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Sammantaget utgör dessa cirka 70 procent av antalet ärenden under året.
Det har även publicerats 60 godkända e-förslag under 2022, det är 37 ärenden färre än 2021. De tre e-förslag med flest antal underskrifter under 2022 är dessa:
1. Hundrastgårdar i Karlstad, 154 underskrifter
2. Bruksparkens scen, 95 underskrifter
3. Hundrastgård Skutberget, 82 underskrifter
Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att redovisningen godkänns.
I juni 2022 fick kommunledningskontoret och övriga förvaltningar i uppdrag av kommunfullmäktige att utreda administrativa verksamheter för att hitta möjliga effektiviseringar inom organisationen.
Kommunledningskontoret har gemensamt med övriga förvaltningar utrett för- och nackdelar med central lönehantering. Man föreslår nu en organisationsförändring som innebär att kommunens och stadshuskoncernens lönehantering centraliseras senast under år 2025.
Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att en centralisering av lönehanteringen genomförs.
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Joakim Vennerström, Per Strömgren, Anders Hammarström, Björn Molin och Parvane Assadbegli som samtliga företräder Vänsterpartiet att det görs en utredning gällande vilka åtgärder som krävs för att tillgänglighetsanpassa Sessionssalen. Man vill att alla kommunfullmäktiges ledamöter ska kunna delta i mötena, oavsett funktionsnedsättning.
Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller motionen.
Det fullständiga protokollet från kommunstyrelsens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.
Sidan uppdaterad: 2024-11-05