Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 18 september
På septembernämnden beslutades bland annat om ett uppdrag för att möta framtidens VA-utmaningar, hur privatisering av mark på Romstad ska hanteras och åtgärder för att underlätta vinterbad på Skutberget.
Uppdrag för att möta framtidens VA-utmaningar
Utredningar visar att det finns behov av stora investeringar för att underhålla och utveckla VA-verksamheten de kommande åren. Teknik- och fastighetsnämnden har därför fått i uppdrag av kommunfullmäktige att i samråd med kommunledningskontoret ta fram en långsiktig kalkyl för VA-verksamheten.
Det är viktigt att göra tidiga analyser för att förstå hur investeringar påverkar VA-kollektivet och kunna påverka framtiden. Syftet med uppdraget är att visa hur taxan behöver utvecklas över tid för att möta framtida investerings- och reinvesteringsbehov. Perioden som undersökts är 2025-2043.
I kalkylen har förvaltningen tittat på tre kategorier av investeringar olika områden och vilka investeringsvolymer som kan förväntas. De tre kategorierna är förnyelse av befintlig anläggning, VA-utbyggnad samt samhällsutveckling inklusive exploatering och kapacitetshöjande åtgärder. Utförd simulering visar att brukningstaxan kan behöva öka med 4-6 procent per år under perioden.
Beslut: Nämnden godkände uppdraget och skickar det vidare för återredovisning till kommunstyrelsen under hösten.
Åtgärder för att underlätta vinterbad på Skutberget
I två e-förslag till kommunen föreslår medborgare att kommunen ska göra förbättringar vid Skutbergets badstege i anslutning till Motionscentralen för att underlätta vid vinterbad.
Beslut: E-förslagen bifalls avseende att genomföra åtgärder för att underlätta möjligheterna till vinterbad på Skutberget. Exakt vilka åtgärder som kommer att genomföras behöver förvaltningen utreda närmare. Delen som föreslog att man ska installera en pump avslogs.
Privata tillhörigheter ska tas bort på kommunal mark längs älvkanten på Romstad
På del av den kommunala marken mellan Klarälven och fastigheterna på Romstad har flera fastighetsägare på olika sätt privatiserat marken. Eftersom det är kommunens uppgift att säkerställa ett fungerade erosionsskydd och se till att allmänheten har tillgång till marken kommer kommunen nu att agera i två steg.
I det första steget kommer berörda fastighetsägare uppmanas att ta bort de privata
tillhörigheter som inte påverkar befintligt erosionsskydd och älvkant. Exempel på detta är sittbänkar, staket, buskar, odlingslådor, belysning, blomkrukor mm. Detta gäller även olovliga bryggor.
I steg två kommer kommunen att återkomma med besked till fastighetsägarna om hur de ska återställa den kommunala marken efter de större markarbeten/anläggningar som privatiserar området (murar, spänger mm). Innan förvaltningen kan besluta om hur dessa större markingrepp ska hanteras behöver ytterligare utredningar genomföras för att bland annat komma fram till hur dessa har påverkat erosionsskydden, samt hur ett avlägsnande av dessa markanläggningar påverkar älvkanten.
Beslut: Nämnden beslutade att godkänna förvaltningens förslag till steg ett och gav förvaltningen i uppdrag att utreda krav på återställning av markingrepp. Uppskov av återställning av markingrepp ges till dess att utredning är klar.
Övriga ärenden som behandlades på dagens nämndsammanträde
Här är ett urval av övriga ärenden som behandlades på dagens nämnd:
- Teknik och fastighetsnämnden gav förvaltningen i uppdrag att genomföra en entreprenadupphandling av totalentreprenad i samverkansform för fortsatta planeringsfasen för ombyggnad och renovering av bibliotekshuset.
- Nämnden föreslår till kommunfullmäktige att motion om att slopa parkeringsavgift vid Solstadens sportcenter avslås.
Läs mer på karlstad.se
Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på nämnden och handlingarna i varje ärende. Länk till annan webbplats.
När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.
Sidan publicerad: 2024-09-18
Sidan uppdaterad: 2024-09-19
Hittade du det du sökte på sidan?