Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Disas sommar hos oss

Säg hej till 19-åriga Disa, en av cirka 700 duktiga sommarvikarier inom vård och omsorg. Hon fick upp ögonen för yrket när hennes morfar hade hemtjänst. Nu jobbar hon själv som vårdbiträde inom hemtjänsten på Haga/Herrhagen. I framtiden vill hon studera till konservator och arbeta med kulturvård.

{"X":0.1025,"Y":0.0,"Width":0.75,"Height":1.0}

Hur kommer det sig att du jobbar inom vård och omsorg?

– Min morfar hade hemtjänst innan han flyttade till boende, så jag fick se redan som liten hur det är att jobba inom äldrevården och vilket viktigt jobb det är. Jag tog studenten förra året och började jobba inom hemtjänsten en vecka senare. När sommaren var slut fortsatte jag jobba här och gör nu min andra sommar.

Var är det bästa med ditt jobb?

– Det jag älskar mest med jobbet är att få sitta ned med äldre människor och höra deras historier. Och att få känna att jag verkligen gör skillnad. Det är ett väldigt socialt arbete där man lär känna människor och skapar kontakter, både med de äldre och med kollegor.

Vilka lärdomar och erfarenheter har jobbet gett dig?

– Jag har lärt mig mycket om det sociala och blivit mer självständig. Jag har blivit mer säker i mig själv, för det är viktigt i det här jobbet. Sedan har jag naturligtvis lärt mig mycket kopplat till själva yrket och hur det är att komma in i arbetslivet.

Har du några planer eller drömmar för framtiden?

– Jag läste humanistiska programmet på gymnasiet. I framtiden vill jag arbeta inom kulturvården. Det kan exempelvis vara på museum eller med gamla fynd, tavlor med mera. Arbetet går ut på att bevara det gamla så det inte förfaller. Jag har sökt till konservatorprogrammet i Göteborg och börjar förhoppningsvis plugga där till hösten.

Kan det även bli en fortsättning inom hemtjänsten på ett eller annat sätt?

– Vi får se, det är inte omöjligt. Hemtjänst finns ju överallt och jag trivs jättebra med jobbet.

Vad är ditt tips till andra som funderar på att jobba med vård och omsorg?

– Kör på! Det är mycket roligare än vad många kanske tror. Det är lätt att ha förutfattade meningar, men det är verkligen så mycket bättre. Under ett år inom hemtjänsten har jag i princip bara haft roliga dagar på jobbet.

Beskriv ditt arbete med tre ord?

– Socialt, lärorikt och roligt!

Sidan publicerad: 2023-07-04

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?