Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Bad
Karlstads kommun

Karlstads kommun

Karlstads kommun har fått in rapporter om badklåda och noterat mindre stråk av algblomning

Vi har fått in samtal från personer som fått klåda efter att ha badat i Örsholmstjärn, på badplatsen i Mariebergsskogen och på Bomstad. Med tanke på det varma vädret kan det röra sig om den så kallade badklådan. Det är inte farligt men det kan klia, ungefär som myggbett. Miljöförvaltningen har även noterat att det finns mindre stråk av algblomning i vikar i Vänern.

– Vi har ingen badplats där det i nuläget är konstaterad algblomning, men vi ser att det förekommer mindre stråk av algblomning här och där. Det viktiga är att vara uppmärksam när man ska bada och då framförallt på spår av algblomning, säger Tora Joby, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen, Karlstads kommun.

Badklåda går inte att se med blotta ögat, men både för badklåda och vid misstänkt algblomning är det bra att ha med en flaska rent vatten att skölja kroppen med eller att man tar en dusch efter badet.

Algblomning färgar ytvattnet

Vid algblomning färgas ytvattnet i olika nyanser av blågrönt eller brunt och kan fläckvis bli grynigt eller strimmigt och näst intill ogenomskinligt - resultatet liknas ofta vid rabarbersoppa. Vattnet täcks av en hinna eller klumpar och kan även vara kraftigt grumlat av små trådar eller gryn. Om siktdjupet i vattnet är mindre än en meter är det en varningssignal om att koncentrationen av alger kan vara hög.

– Allt grumligt är dock inte algblomning. Losslitna alger och ansamlingar av pollen kan ibland likna algblomning, men för att vara på säkra sidan bör man låta bli att bada när vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger, säger Tora Joby.

Algblomning kan leda till illamående och kräkningar

De första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om du får något av symptomen bör du ta kontakt med läkare.

Vanligtvis krävs det större mängder vatten än en kallsup för att bli dålig, men avvakta och var uppmärksam på symptom. För vuxna människor är risken normalt liten att drabbas av förgiftning. Barn, speciellt småbarn, får lättare i sig vatten och bör därför hållas ifrån vatten med algblomning eller under uppsikt.

Djur drabbas värre av algblomning

Husdjur, boskap och vilda djur är de som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker algvatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. Husdjur som uppvisar symptom bör därför få veterinärvård så fort som möjligt.

Bedömning görs regelbundet för algblomning

Vid kommunens badplatser tas regelbundet vattenprover för att bedöma vattnets bakteriologiska kvalitet. Mängden alger kan förändras snabbt, därför görs provtagning sällan, utan bedömningen görs utifrån vad som kan ses med blotta ögat.

Risken för badklåda ökar vid höga temperaturer

Risken för badklåda finns kvar så länge det är mycket varmt i vattnet. Badklåda är inte farligt, men det kan klia, ungefär som myggbett. Kommunen provtar inte för badklåda och därför vet vi inte var det finns och när det finns. Det varierar från dag till dag om badklåda finns i vattnet och det går inte att se på vattnet om det finns parasiter där.

Större risk för badklåda i grunt vatten

Det är vanligare att barn får badklåda, eftersom de ofta badar längre tid och håller till på grunt och varmt vatten där det kan finnas fler cerkarier. Det här kan du göra för att undvika badklåda:

  • ha med en flaska rent vatten att skölja kroppen med eller ta en dusch efter badet
  • torka dig noga med din handduk.
  • kom ihåg att byta från badkläder till torra kläder.

Det finns även receptfri kortisonkräm och kylbalsam på apoteket som kan lindra klådan.

Mer information:

Om badklåda på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om algbloming på havs- och vattenmyndighten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad: 2023-06-27

Hittade du rätt information på sidan?