Miljöprofilen Fredrik Holm får Karlstads kommuns klimatpris

Klimatpriset för år 2022 har delats ut till Fredrik Holm, en mångfacetterad person som bland annat arbetar som miljörådgivare, författare, utredare och analytiker. Ett av hans välkända bidrag i arbetet med att minska klimatpåverkan är boken Handla miljövänligt, som han och Bo Thunberg publicerade redan 1988 och som blev en storsäljare.

En kvinna och en man står bredvid varandra. Man ser också att någon av dem håller upp ett diplom.
Cecilia Boman Lindström (MP) och Fredrik Holm, Klimatpristagare 2022.

Varje år delar Karlstads kommuns miljönämnd ut ett klimatpris i syfte att uppmärksamma aktörer som har gjort insatser för minskad klimatpåverkan. Årets pristagare blev glatt överraskad när han nåddes av nyheten.

- Det var verkligen en rolig överraskning. Jag blev väldigt glad och känner mig otroligt ärad över utmärkelsen, säger Fredrik Holm, årets klimatpristagare.
Fredrik Holm började sin yrkesbana inom miljö-och klimatarbetet tidigt, med en vilja av att påverka konsumenters beteende att handla mer miljövänligt. I dag arbetar han mer riktat mot trafikplanering och trafikmiljö.

- Det är viktigt att vi fortsätter att arbeta för att förbättra våra trafikmönster och fortsätter minska användandet av fossila bränslen. Samt att se på alternativen. Cykeln är ett bra exempel på transportmedel i trånga städer. Om vi håller nere biltrafiken i en stad till förmån för cykel och fotgängare ökar vi rörelsen hos folk samtidigt som vi får en trevligare och renare stad.

En framtid med mindre miljöpåverkan behöver inte vara komplicerad

Fredriks upplevelse är att under många år växte förståelsen och insikten om att vi i samhället måste arbeta för en ökad miljöanpassning och vara rädda om den här planeten. Men i dag finns inte förståelsen och insikten kvar på samma sätt.

- Vi behöver göra anpassningar som skyddar klimatet och miljön i ett vidare perspektiv. Förändringar kan vara jobbiga, men bortom det så finns det så mycket mer som är mycket roligare. Det är inte så skrämmande som man tror och man får ett mycket bättre liv på köpet. Det var inte många år sedan folk var motvilliga till att sortera hushållsavfall, men i dag gör nästan alla svenskar det och känner att det här är ju ganska okej.
Ett annat perspektiv som Fredrik lyfter upp är att vi kastar en tredjedel av all ätbar mat rakt ner i soporna samtidigt som vi börjar tycka att maten har blivit dyr.

- Vi kan förändra väldigt mycket utan att dra ner på vår livskvalitet. Tänk till exempel på vad många längtar till eller gillar att göra, så som att träna, var ute i naturen, umgås med nära och kära. Det är saker som har väldigt liten miljöpåverkan och som vi alla kan göra mer av. Helt enkelt, att göra mer av det man gillar.

Utmärkelsen

- Fredrik har länge varit en inspiratör inom arbetet mot klimatförändringar och bidragit med sin kunskap och sitt engagemang både i Karlstad och i hela Sverige. I dag är han en stark profil inom området trafikplanering och om hur vi kan minska bilberoendet i våra städer. Vi är väldigt glada över att kunna presentera honom som årets klimatpristagare, säger Cecilia Boman Lindström (MP), miljönämndens ordförande, Karlstads kommun.

Nomineringstext:

Fredrik Holm har under flera decennier, genom författarskap och pedagogiska insatser, bidragit till att sprida både engagemang kring klimatfrågan och praktisk kunskap om hur vi kan minska vår klimatpåverkan. Fredriks bok ”Handla miljövänligt”, har sålts i hundratusentals exemplar och har stimulerat arbetet med miljömärkning och miljöanpassade varor i Sverige. Fredrik har även skrivit böcker om hur fastigheter och kontorsarbetsplatser kan bli mer klimat- och miljövänliga och boken ”Vänd pyramiden”, som beskriver hur trafikplaneringen kan minska bilberoendet i städerna. Som föreläsare och debattör har han också en värdefull och uppskattad kompetens med förmågan att engagera och nå fram till åhörarna.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

25 Juli 2024