Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Ett 40-tal fastighetägare, byggbolag och konsulter kom till det frukostmöte som kommunen anordnat.

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Kommunen och byggbranschen käkade frukost och pratade framtid

Hur ska vi upprätthålla byggtakten trots en stundande lågkonjunktur? Det var frågan som Karlstads kommun ville ha svar på när man bjöd in ett stort antal personer från byggbranschen till ett frukostmöte. Många av de kallade kom och initiativet var välkommet.

Ett möte där många människor sitter i ett rum. Några personer står upp.
Ett 40-tal fastighetägare, byggbolag och konsulter kom till det frukostmöte som kommunen anordnat.

Vi befinner oss i en tid där en osäker omvärld, hög inflation, stigande energipriser, höjda räntor och kompetensbrist är en utmaning - inte bara för Karlstads kommun utan naturligtvis också för näringslivet.

Denna gnagande oro och vissa signaler från olika byggbolag var anledningen till att kommunen ville lyssna in byggbranschen och tillsammans diskutera arbetssätt, samarbeten och konkreta projekt och case som kan bidra till att byggtakten hålls uppe i Karlstad.

–Det var ett otroligt positivt och kreativt möte. Vi bjöd in i stort sett alla byggare i Karlstad och ett stort antal kom. Vi vill veta hur vi tillsammans kan hålla byggtakten uppe. Varje genomfört projekt betyder arbetstillfällen och skatteintäkter. Vi är beredda att hjälpa byggbolagen så långt det är möjligt, sa Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Var det fruktbart?

–Ja, jag tycker verkligen det. Det var väldigt många som hade smarta idéer på hur vi skulle kunna göra det bättre i våra processer, ge snabbare besked och berättade om konkreta projekt man ville dra igång.

Flera lokala byggare har signalerat att de funderar på att vänta med sina projekt just på grund av de oroliga tiderna. Några har också börjat se orderböckerna börjar tunna ut nu under våren.

Josefin Knarrström Bergh, VD på Wermlands Invest, var en av de inbjudna till mötet och hon förstår varför kommunen kallat dem:

–Kommunen är orolig för byggtakten. Räntor och energipriser går upp och privatekonomin blir tajtare. Man pratar ju om att bostadsbyggandet kommer att minska med 70 procent. I en kommun som växer vill man ju veta att folk har någonstans att bo när man flyttar hit.

Josefin Knarrström Bergh hoppas nu på en fortsatt bra dialog med kommunen kring markutveckling och att man diskuterar gemensamma satsningar.

Den oro som finns inom byggranschen handlar inte bara om de egna projekten, det finns också en oro för att kommunen ska sänka sina ambitioner.

–Vi, Karlstads kommun, är ju också värdefulla när det gäller att hålla byggtakten uppe. Vi måste fortsätta bygga äldreboenden, skolor och idrottsplatser. Många av de som var här idag har ju också konsulter som räknar på jobb åt oss. säger Linda Larsson (S).

Detta var det första mötet mellan byggbranschen och kommunen och planen är att detta möte ska följas av fler.

Sidan publicerad: 2023-03-14

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?