Karlstad kan bli årets superkommun 2023

Dagens Samhälle har nu presenterat listan över nominerade till utmärkelsen Årets superkommun 2023. Karlstad är tillsammans med Jönköping och Umeå nominerade i kategorin ”Städer och stadsnära kommuner”.

– Fantastiskt kul att vi är nominerade! Det känns som ett bevis på att vi jobbar med rätt saker, till exempel inom hållbar tillväxt och stadsutveckling. För oss är det viktigt att kommunen präglas av tolerans, humanism och medmänsklighet och det vore väldigt roligt om det arbetet kan bidra till att vi blir årets superkommun, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Dagens Samhälle har nominerat kandidater till Årets superkommun sedan 2015. Under 2020 gjorde man en paus så det är alltså åttonde gången som tidningen listar vilka kommuner i Sverige som står särskilt starkt rustade inför framtiden. Det är första gången som Karlstads kommun är nominerad.

I år omfattar undersökningen 144 mått fördelade över 18 kategorier. Bland annat mäts hur många nya invånare som lockats till kommunen, hur många företag där finns och hur hög utbildningsnivå kommuninvånarna har. Dagens Samhälle tittar också på kommunernas arbete inom Agenda 2030 och hur kommunen sköter sina kärnuppdrag, som skola, barnomsorg och äldreomsorg.

Kommunerna tävlar i tre grupper: Storstadskommuner, Städer och stadsnära kommuner och småstads- och landsbygdskommuner. Priset delas ut under Almedalsveckan i slutet av juni.

Dagens Samhälles nominering för Karlstads kommun lyder:

"Värmlandsmetropolen Karlstad har sitt starkaste kort i kommunens attraktivitet. Hit flyttar man in. Inte ut. 96 procent av invånarna tycker att Karlstad är mycket bra eller ganska bra som plats att leva på. Kommunens egen mätning, men det låter onekligen bra. 89 procent tycker att kulturlivet är bra. Bara Skellefteå bland de kommuner som gjort sådana undersökningar har visat högre siffror, och Skelleftebor är en erkänt hemmakär art. Att det kostar att ligga i framkant visar Karlstads prioritering i år: man har beslutat om utträde ur Sveriges Ekokommuner för att i stället satsa på nätverket Klimatkommunerna. Självförtroendet i Karlstad är annars så gott att man på kommunens hemsida vågar presentera magnifik läsning under vinjetten ”Katastrofer och orostider”. Här finns allt om till exempel 1950-talets Karlstadspyroman och om branden 1865 som ställde 5 000 Karlstadbor bostadslösa. Vad visste egentligen bagarmästare Ericson om gnistan vid råtthålet? Annars brukar Karlstad förknippas mer med trevligheter, här anses vara ovanligt solsäkert. Men själva Sola i Karlstad är inte den kära himlakroppen utan en osedvanligt trevlig servitris på 1700-talet som står staty utanför Stadshotellet intill Klarälven."

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

24 Juli 2024