Karlstads företagsklimat allt bättre – stiger i ny rankning

Karlstad får ett bra betyg i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) mätning av företagarnas nöjdhet med kommunen. Nu ligger kommunen återigen på tio i topp-listan bland landets största städer.

– Det är fjärde året i rad vi ökar i mätningen. Vi är på rätt väg, säger Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet.

Årets NKI-resultat (nöjd kund-index) för Karlstads kommun har stigit från NKI 78 (2021) till NKI 79 (2022). Det innebär att Karlstad placerar sig på plats 43 bland de 196 kommuner som deltog i mätningen. Motsvarande placering 2021 var 51.

Mätningen för 2022 placerar också Karlstads kommun på plats nio bland de kommuner i landet som har fler än 40 000 invånare (Totalt 65 kommuner). 2021 hamnade kommunen på plats 12.

Karlstads kommun får riktigt höga betyg inom de tre obligatoriska myndighetsområdena bygglov, miljö- och hälsoskydd samt livsmedelskontroll. Karlstad är faktiskt en av bara 23 kommuner i landet som har ett NKI högre än 75 på alla dessa områden.

– Det är glädjande att Karlstads företagsklimat står sig väl jämfört med övriga större kommuner i Sverige. Men bara för att vi placerar oss på plats nio i den rankingen är vi inte nöjda. Det finns mer att göra, säger Frida Pettersson (C).

– Bra med ett kvitto på att kommunen gör mycket bra saker. Resultatet i sig ger energi för det fortsatta arbetet framåt, säger Henrik Degert Grahn, näringslivschef i Karlstads kommun.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

18 April 2024