Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Zandra Löfqvist, kommunekolog, Karlstads kommun, Peter Lampert forskare i biologididaktik vid Karlstads universitet, Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen från Pollinera Sverige och Monika Bubholz, teknik- och fastighetsnämndens ordförande invigde Pollineringsveckan och utställningen SURR.

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Invigning av Pollineringsveckan och utställningen SURR

Nu riktar vi strålkastarna mot några av Karlstads allra minsta och mycket viktiga invånare – pollinatörer. Det blir en vecka med fokus på humlor, bin, fjärilar och skalbaggar och deras vänner.

Fem personer står vid cykelbanan och inviger Pollineringsvecka och SURR utställningen.
Zandra Löfqvist, kommunekolog, Karlstads kommun, Peter Lampert forskare i biologididaktik vid Karlstads universitet, Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen från Pollinera Sverige och Monika Bubholz, teknik- och fastighetsnämndens ordförande invigde Pollineringsveckan och utställningen SURR.

Under fredagen invigde teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP) Pollineringsveckan och utställningen SURR. Pollineringsveckan lanserades 2018 av Pollinera Sverige för att sätta fokus på biologisk mångfald, pollinerande insekter och artrikedom.

- Under pollineringsveckan har Karlstadsbor chansen att lära sig mer om varför pollinatörer är så viktiga. Alla kan vara med och bidra så att vi tillsammans hjälpas åt att stärka den biologiska mångfalden, säger Monika Bubholz (MP) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Fotoutställningen SURR först ut


Först ut på programmet är fotoutställningen SURR som visar stora vackra porträtt med pollinatörer i närbild. Utställningen är uppställd utomhus i Museiparken. Det är fotografen Lena Granefelt som tagit bilderna och förutom att titta på de fina bilderna kan besökarna lära sig mer om humlor, honungsbin, blomflugor, solitärbin, fjärilar och skalbaggar. Utställningen visar att det finns många olika sorters pollinatörer och vad de behöver för att överleva.

Aktiviteter och föreläsningar


Pollineringsveckan firas på fler håll runt om i landet under vecka 21.

- Det händer mycket i Karlstad under Pollineringsveckan vilket känns kul! Du kan till exempel få lära dig mer om vilda vårblommor, hur man inventerar fjärilar eller hur du gynnar pollinatörer i din egen trädgård. De allra minsta kan passa på att träffa biet Bibi i Mariebergsskogen, berättar Zandra Löfqvist kommunekolog på Karlstads kommun.

Fler programpunkter i urval:

  • Söndag 21/5 Träffa fjärilsexperten Lars Pettersson som berättar om Svensk Dagfjärilsövervakning. Vi följer med honom ut och spanar på fjärilar.
  • Fredag 26/5 Forskaren och författaren Dave Goulson berättar om hur vi kan rädda våra insekter. Dave deltar via länk från Storbritannien. Lyssna digitalt eller i hörsalen på Värmlands museum.
  • Söndag 28/5 Veckan avslutas med en bioblitz vid Alsters herrgård. Experter och allmänhet, stora som små, hjälps åt att utforska den biologiska mångfalden. Vilka växter och djur kommer du att upptäcka?
  • Utställningen ”Mer än bin och blomsterlupin” lär dig mer om pollinatörer och invasiva främmande växter och hur du kan hjälpa till att gynna den biologiska mångfalden. Utställningen visas i Karlstadsrummet och pågår till och med den 13 augusti.

Pollineringsveckan pågår 19-28 maj.

Utställningen SURR är producerad av Pollinera Sverige och går att ta del av fram till och med 20 juni.

Läs mer om Pollineringsveckan och ta del av programmet på karlstad.se/surr

Sidan publicerad: 2023-05-19

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?