En närbild på näckrosblad i vatten
Jenny Eriksson

Röjning i Stodenetjärn och Rudstjärn av den invasiva arten vattenpest

Med start tisdagen den 18 juli kommer Karlstads kommun att påbörja röjning av den invasiva arten vattenpest i Stodenetjärn och Rudstjärn. Först ut är Stodenetjärn och när arbetet är klart där fortsätter vi i Rudstjärn.

Vattenpest är en dybladsväxt som bildar långa slingor med stjälkar. De kan bli upp till ett par meter långa och har centimeterlånga blad som sitter i täta kransar längs stjälken. Växtmaterialet kommer att samlas upp i nät från maskinerna ute på vattnet samt längs med stränderna. Avslagen vegetation kommer sedan transporteras bort för kompostering. Inhemska växter så som näckrosarter, nateväxter och olika slingerväxter kan sedan komma att inplanteras för att konkurrera mot vattenpesten.

Hos Havs- och vattenmyndigheten kan du läsa mer om den invasiva arten vattenpest. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

18 April 2024