Löpare motionsspår Skutberget
Linn Malmén

Karlstad en av landets bästa friluftskommuner

Karlstad är Värmlands bästa friluftskommun. I årets undersökning av Sveriges friluftskommun 2023 går man dessutom in på landets tio i topp-lista.

Resultatet och vinnarna presenterades på Sveriges Fritids- och Kulturchefers årskonferens i Helsingborg. Karlstad kommun kom på tionde plats i årets undersökning Sveriges friluftskommun. Karlstad är därmed bästa kommun i Värmlands län följt av Kristinehamn och Säffle.

Landets bästa kommuner blev Kalix och Värnamo.

I år deltog 217 av 290 kommuner i undersökningen, och i Värmland deltog 13 av 16. Karlstad är även den av kommunerna i länet som har förbättrat sig mest jämfört med de tre senaste åren. 2022 hamnade Karlstad på plats 109 så det är en rejäl klättring uppåt i listan.

I ett pressmeddelande från Naturvårdsverket kan man läsa:

"Karlstad har en politiskt beslutad samverkansgrupp för friluftsfrågor inom kommunen och samverkar också över kommungränserna samt med friluftsorganisationer i skolan. Kommunen har på många kreativa sätt spridit kunskap om allemansrätten bland annat på naturum Värmland, ett besöksmål för allmänhet och skolor."

Jättekul! Vi har lagt ner mycket tid och kraft på detta. Vårt mål är ju förstaplatsen och vi ser saker vi kan förbättra. Vi vill att fler Karlstadsbor ska kunna vistas ute i naturen, säger Håkan Eriksson, enhetschef för skog och friluftsliv på Karlstads kommun

På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om undersökningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Priset Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Utmärkelserna utgår från en undersökning bland kommunerna. Frågorna omfattar tre områden: kommunens planer för friluftsliv, information och samarbete, samt aktiviteter och insatser. Årets enkät innehöll två extra frågor om kommunernas arbete med allemansrätten.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

22 Juli 2024