Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Bild av båtar i Vänern, kustbevakning, sjöräddning

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Flera kubikmeter popcorn i Vänern - så gick civilförsvarets övning

I onsdags var det dags för den största miljöräddningsövningen i Vänern någonsin. Deltagare som ingår i det svenska civilförsvaret samlades för att tillsammans öva samhällets förmåga att hantera en miljöolycka i Vänern.

Räddningstjänstförbunden, Sjöfartsverket, SSRS och Kustbevakningen engagerade tillsammans drygt 80 personer i miljöräddningsövningen. Ett av momenten var att lokalisera och ta upp olja ur vattnet. För att simulera olja användes en stor mängd popcorn.

- Popcorn har ungefär samma egenskaper som olja. Det lägger sig på vattenytan, följer med vattenströmmarna och kan tas upp med vår utrustning för olja, säger Lars Langman, övningsledare, Kustbevakningen.

Under övningen släpptes totalt tio kubikmeter ut. Alla aktörer var på plats och samverkade för att få upp popcornen ut vattnet.

– Det har gått jättebra idag, vi hade tur med vädret och alla aktörer som var tänkt att vara på plats var med och övade, berättar projektledare Jelena Savic, Kustbevakningen.

"Det känns tryggt och bra"

Att använda popcorn för att simulera olja är en övning som har gjorts tidigare, bland annat i Vättern och Mälaren. Projektledare Jelena Savic berättar att visualiseringen av oljan i form av popcorn gör det lättare för civilförsvaret att planera och agera på miljöfaran.

– Att visualisera oljeutsläppet gör att det blir mycket enklare att planera och agera. Kanske hjälper det även till att lägga övningsdelarna på minnet bättre. Om det skulle bli skarpt läge är vi väl förberedda, det känns tryggt och bra, avslutar Jelena Savic.

Sidan publicerad: 2023-10-06

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?