Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Hållbarhet i hemmet Karlstadsrummet

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Utforska hemmets påverkan på miljön i Karlstadsrummet

Hur vet du om en plastleksak är en bra leksak att leka med? Och vad får du egentligen spola ner i toaletten? Ta reda på det och mycket mer på den nya temautställningen "Hållbarhet i hemmet" i Karlstadsrummet i Bibliotekshuset.

På temautställningen får du som besökare möjlighet att lära dig mer om allt från bakterier till vad som har dykt upp i reningsverket från andras toaletter. Den nya utställningen i Karlstadsrummet är uppbyggd av stationer som följer olika teman, bland annat vatten, avlopp, livsmedel och bakterier.

Följ en kul filur och kika i reningsverkets skåp

Besökarna kan exempelvis leta efter busiga bakterier, testa och se vad man får kasta ner i toaletten och titta på saker som har åkt genom Karlstads avloppsledningar till reningsverket. En liten kul filur finns också på plats som vägvisare för besökarna.

- I ett skåp i Karlstadsrummet kan besökare se några av de saker som spolats ner i toaletten. Som tur var tog de sig hela vägen genom våra avloppsledningar till reningsverket. Där fångades de upp i ett så kallat rensgaller. Om oturen är framme kan sådana här saker fastna i avloppsledningarna och orsaka stopp och översvämningar, förklarar Jan Wilhelmsson, enhetschef på kund- och verksamhetsstöd.

Upplevelsebesök för stora som små

För den nyfikne som besöker Karlstadsrummet så kan man också lära sig mer om livsmedelshantering, varför man inte ska tvätta bilen hemma på gatan och hur en vattenmätare fungerar. Utställningen är skapad av miljöförvaltningen i samarbete med vatten- och avloppsavdelningen och kombinerar fakta med aktiviteter för att skapa en lättsam och intressant upplevelse för såväl stora som små besökare. Utställningen kommer att sitta uppe till mitten av januari.

Sidan publicerad: 2023-11-01

Sidan uppdaterad: 2023-12-06

Hittade du det du sökte på sidan?